Vineri, 20 octombrie 2023, s-au împlinit 18 ani de la trecerea în veșnicie a primului ctitor al Bisericii Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dâmbul Rotund, preotul Gavril Relea.
În semn de recunoștință pentru jertfa sa, pe care a așezat-o la temelia bisericii și a comunității de aici, cu începere de la ora 19.30, după slujba Sfântului Maslu, a fost săvârșită pentru pomenirea dânsului slujba Parastasului.
După încheierea slujbei pr. dr. Vasile Rojneac, arhivar al Centrului Eparhial și slujitor la Capela Colegiului Ortodox ,,Mitropolitul Nicolae Colan”, a evocat viața și activitatea părintelui Gavril, cel care pentru cauza credinței ortodoxe a pătimit deportare și închisoare în timpul celor două regimuri totalitare instaurate în țara noastră, horthyst și comunist.
Aducerea aminte de părintele Gavril ne-a fost înlesnită și de prezența la biserică a fiicei dânsului, doamna Liana Bene, precum și a nepotului părintelui, domnul Romulus Bene.
Pe temelia pe care a pus-o Pr. Gavril în anul 1939 s-a zidit biserica comunității din cartierul clujean Dâmbul Rotund, și s-a sfințit in anul 1960. Pe aceeași temelie, între anii 1991-1994 comunitatea credincioșilor păstoriți de parintele Nicolae Opriș au redimensionat biserica ce a fost sfințită în anul 1998. Cu profund respect pentru ceea ce am primit de la înaintașii noștri, în ultimii ani, prin implicarea comunității credincioșilor,& biserica a primit înfățișarea pe care au dorit să i-o redea toți cei implicați în demersul ctitoririi acesteia încă de la începutul zidirii și s-a resfințit în anul 2022.
Părintele Gavril Relea s-a născut în data de 4 iulie 1910 în localitatea Rusu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, din părinții credincioși Petru și Maria. A fost absolvent al Liceului ,,Andrei Mureșanu” din Dej și al Academiei Teologice Ortodoxe Române din Cluj, promoția 1933. A fost hirotonit preot de către episcopul Clujului Nicolae Ivan în data de 11 martie 1934 pe seama Parohiei Ortodoxe Cluj IV – Dâmbul Rotund, însă din cauza lipsei unui post de preot în Cluj a fost nevoit să fie încadrat mai întâi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și ulterior la Catedrala Episcopală din Cluj-Napoca.
Din data de 1 septembrie 1934 a ocupat postul de preot paroh în Dâmbul Rotund și a desfășurat aici o activitate rodnică până în toamna anului 1940. În anul 1936, împreună cu soția sa, doamna preoteasă Valeria, absolventă de studii muzicale, a înființat corul parohiei. În anul 1939, cu mari eforturi, împreună cu bunii credincioși din parohie, a reușit să cumpere o parcelă de teren și să zidească biserica parohială până la centura de beton de deasupra pereților laterali. Regimul hortist instaurat în Transilvania în urma Dictatului de la Viena, a adus multe suferințe în viața și slujirea părintelui Relea. A fost arestat, bătut și umilit, iar apoi a fost nevoit să își părăsească parohia și șantierul bisericii, refugiindu-se împreună cu familia la Timișoara. Și-a continuat slujirea la Timișoara ca preot de spital, având și atribuții administrative, iar apoi a fost preot al Parohiei Deta. În anul 1945 a revenit la Cluj, dar din cauza faptului că situația din Dâmbul Rotund era foarte dificilă, la solicitarea credincioșilor din locurile natale, a fost numit preot la Prundu Bârgăului, devenind și protopop al Bistriței și al Plasei Prundu Bârgăului. Aici, a intrat în atenția securității din cauza misiunii active pe care a desfășurat-o. Astfel, a fost judecat și condamnat pe nedrept la 10 ani de închisoare și confiscarea totală a averii, din care a executat 5 ani, în urma recursului care i-a fost acceptat. Astfel între anii 1958 – 1963 a îndurat umilințele și greutățile închisorilor comuniste de la Gherla, Stoenești, Grind, Strâmba, Sistofca, Salcia și Periprava. În ciuda greutăților îndurate, l-a mărturisit pe Hristos și în temniță, fapt care i-a înmulțit pedepsele. După multe greutăți îndurate, a fost eliberat. Începând din anul 1963 a fost reîncadrat ca preot la Parohiile Recea Cristur, Răscruci și Iclod, de unde s-a pensionat în anul 1977. După pensionare a fost îmbisericit la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. A trecut la cele veșnice în data de 20 octombrie 2005, iar trupul său așteaptă învierea în Cimitirul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur.