Preot ALEXANDRU-CONSTANTIN CIUI

-protopop al Protopopiatului Ortodox Român Cluj II-

Părintele Alexandru-Constantin Ciui s-a născut în ziua de 26 octombrie a anului 1982, zi în care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, din părinţii Gheorghe şi Floarea, fiind primul născut dintre cei doi copii ai familiei. Clasele şcolii primare le-a urmat în satul natal, Mireș, din județul Bistrița-Năsăud, iar cele ale școlii gimnaziale în comuna Chiuza. Între anii 1997-2002 a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca, în perioada anilor 2002-2006 a studiat Teologia Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în anul 2007 a absolvit şi cursurile masterale de teologie sistematică-biblică din cadrul aceleiaşi facultăţi. În anul școlar 2006-2007 a predat disciplina ,,Religie” la Colegiul Economic ,,Iulian Pop” și la Colegiul Tehnic de Transporturi ,,Transilvania” din Cluj-Napoca.

În anul 2007 s-a căsătorit cu Ramona Popon, originară din satul Șardu, județul Cluj,  absolventă a Colegiului Pedagogic ,,Gheorghe Lazăr” și a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secția Asistență Socială.

În luna iulie a anului 2007, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu l-a numit preot paroh pentru comunitatea credincioșilor ortodocși din satul Nimigea de Sus, județul Bistrița-Năsăud. În ziua de 29 iulie 2007 a fost hirotonit diacon iar în ziua de 31 iulie a fost hirotonit preot în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca pe seama Parohiei Ortodoxe Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud de către Preasfințitul Părinte Irineu Bistriţeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În ziua de 12 august 2007, în Postul Adormirii Maicii Domnului, împreună cu părintele Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, a săvârşit prima Sfântă Liturghie în Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Nimigea de Sus, cu această ocazie fiind şi investit ca preot paroh al acestei parohii. Pe lângă misiunea pastoral-misionară și administrativă desfășurată în parohie, a fost responsabil al activităților catehetice și cu tinerii din Protopopiatul Năsăud, precum și corespondent al postului de radio ,,Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului în Protopopiatul Năsăud.

După aproape 7 ani de pastorație în Nimigea de Sus, ca urmare a participării la examenul organizat de Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, începând cu data de 1 februarie 2014, a fost transferat în postul de preot slujitor al Parohiei ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund al Municipiului Cluj-Napoca, post rămas vacant în urma pensionării părintelui profesor Traian Pânzaru. A început misiunea la noua parohie prin slujirea Sfintei Liturghii în ziua de duminică, 9 februarie 2014, atunci când a fost investit în noua slujire de către părintele protopop Gheorghe-Dragoș Braica. Din data de 1 mai 2017 i-a fost încredințat oficiul de paroh și slujirea administrativă a acestei parohii, ducând mai departe misiunea împlinită de părintele Augustin Bora.

În ziua de 25 aprilie 2017 Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a numit protopop al Protopopiatului Ortodox Cluj II, ca urmare a retragerii din funcție a părintelui protopop Gheorghe-Dragoș Braica. Hirotesia și investirea în această demnitate s-au oficiat în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox în prezența Permanenței Consiliului Eparhial, a tuturor preoților din Municipiul Cluj-Napoca precum și a altor invitați. 

În prezent, părintele Alexandru-Constantin Ciui deține funcția de protopop al Protopopiatului Ortodox Român Cluj II și cea de preot paroh al Parohiei Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund al Municipiului Cluj-Napoca.