Istoricul Protopopiatului Cluj II

Protopopiatul Ortodox Român Cluj II este unitatea bisericească administrativă care cuprinde în jurisdicția sa toate parohiile ortodoxe din Municipiul Cluj-Napoca. Din punct de vedere juridic, Protopopiatul Cluj II a fost înființat în anul 1998 ca urmare a reorganizării administrativ-teritoriale a Protopopiatului Cluj în două unități distincte: Protopopiatul Cluj I pentru parohiile din mediul rural și Protopopiatul Cluj II pentru parohiile din mediul urban. Reorganizarea protopopiatului s-a făcut din rațiuni de ordin administrativ și pastoral misionar în contextul câștigării libertății religioase de după anul 1990, ținând seama și de faptul că numărul credincioșilor ortodocși din Cluj-Napoca era într-o continuă creștere la acea vreme.

Decizia înființării a fost emisă de Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în data de 9 martie 1998. La data înființării protopopiatului, în Municipiul Cluj-Napoca existau 23 de parohii urbane, toate acestea fiind arondate Protopopiatului Cluj II. Tot atunci, în juristicția protopopiatului a fost integrată și Mănăstirea Florești. Noul sediu administrativ a fost amenajat în Piața Unirii nr. 1, Cluj-Napoca.

Primul protopop al noului înființat protopopiat a fost ales părintele Titus Moldovan, parohul Bisericii ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, cel care a deținut această funcție până în anul 2004. Între anii 2004-2009 protopop al Protopopiatului Cluj II a fost părintele Niculai Buda, parohul Bisericii ,,Nașterea Domnului” din cartierul Gheorgheni iar între anii 2009-2017 a deținut funcția de protopop părintele Gheorghe-Dragoș Braica, parohul Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Grigorescu.

Din data de 1 mai 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a numit protopop al Protopopiatului Ortodox Cluj II pe părintele Alexandru-Constantin Ciui, parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund al Municipiului Cluj-Napoca. .

În prezent, Protopopiatul Ortodox Român Cluj II, și-a păstrat caracterul exclusiv urban din punctul de vedere al parohiilor care îl compun. În administrarea acestuia sunt cuprinse 50 de parohii situate pe teritoriul Municipiului Cluj-Napoca și două așezăminte monahale: Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului” Florești și Mănăstirea ,,Sfânta Elisabeta” Cluj-Napoca. Pe lângă acestea protopopiatului  îi sunt arondate și cele douăzeci și una de capele din cadrul unităților medicale și sociale, biserica din cadrul Comandamentului Diviziei IV Infanterie Gemina din cartierul Gheorgheni, capela militară din cartierul Someșeni, capela de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, capela de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, capela de la secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, biserica din incinta Complexului Studențesc Hașdeu, biserica monument istoric deschisă slujirii din Muzeul Satului și capela din cadrul Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu” Cluj. În total, 79 de biserici și spații liturgice consacrate slujirii Sfintei Liturghii. La acestea se mai adaugă și alte spații de slujire amenajate ocazional precum și unsprezece capele școlare. Raportat la celelalte 8 protopopiate din Arhiepiscopia Clujului, Protopopiatul Cluj II este cel mai redus ca suprafață dar cel mai mare ca și număr de credincioși ortodocși arondați. Misiunea pastoral-misionară în protopopiat este împlinită de 122 de preoți. Sediul actual al protopopiatului este situat pe strada Năsăud nr. 22 în Municipiul Cluj-Napoca.