Sâmbătă, 11 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a pus piatra de temelie pentru noua biserică ce va deservi nevoile spirituale ale pacienților și medicilor Secţiei de Hematologie a Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Lăcașul de cult va purta hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian” și va fi construit în curtea secției institutului, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică și a binecuvântat locul unde va fi edificat viitorul lăcaș de cult.
Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul misionar al institutului oncologic, Ciprian Mișin, precum și alți preoți invitați.
La final, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța ridicării unei biserici în vremurile actuale, precum și despre nevoile trupești și sufletești ale omului.
Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, ierarhul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul misionar al Secției de Hematologie, Ciprian Mişin.
Potrivit preotului Ciprian Mişin, demersurile pentru ridicarea lăcașului de cult au început în urmă cu opt ani, fiind finalizate abia acum. De asemenea, a adaugat că lucrările pentru ridicarea bisericii vor demara săptămâna viitoare.
Clădirea în care fucționează Secţia de Hematologie a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricută” din Cluj-Napoca apartine Fundației Gojdu, care poartă numele marelui filantrop și mecenat ortodox Emanoil Gojdu.
Secţia de Hematologie este împărţită pe mai multe pavilioane: pavilionul principal, cu cele 14 saloane având în total 56 de paturi, un pavilion care adăposteşte laboratorul secţiei, un pavilion de radiologie si un pavilion în care se găseşte serviciul de ambulator.
În cadrul secţiei se diagnostichează şi tratează pacienţi adulţi cu hemopatii maligne (leucemii acute şi cronice, limfoproliferari maligne), dar şi pacienţi cu afecţiuni benigne ale sângelui, cum ar fi anemiile, hemofiliile, trombocitopeniile imune, etc.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Dumitru Cucură