Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” de pe strada Plopilor, din Cluj-Napoca și-a sărbătorit joi, 14 septembrie 2023, hramul în prezența unui numeros sobor de preoți și credincioși.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de: Pr. Dumitru Boca, Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Alexandru Ciui, Protopop al Protopopiatului Cluj-Napoca, Pr. Marcel Andreica, Pr. Marian Andreica, Pr. Marcel Sabău, Pr. Mihai Meseșan, Pr. Alexandru Șuteu, Pr. Grigore Marga, Pr. George Puian, Arhid. Dacian Andreica și preoții parohiei: Pr. Gavril Vârva și Pr. Cristian Timar.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la disciplina Vechiul-Testament, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
Cu prilejul ,,Anului Omagial al Pastorație Persoanelor vârstnice”, în semn de recunoștință pentru activitatea desfașurată în cadrul bisericii, persoanelor octogenare ale parohiei li s-au oferit în dar câte o icoană cu Înălțarea Sfintei Cruci: D-ului Horia Bădescu, D-nei Monica Colan și D-ului Eugen Popa. Deasemenea, cântărețului bisericesc Florin Bande, i s-a dăruit același odor, întrucât anul 2023 este declarat și ,,Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericesti”.
Scurt istoric
Biserica cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu”, situată pe strada Plopilor, în municipiul Cluj-Napoca, a fost ridicată între anii 1997-2007, prin strădania preotului Iulian Benche, fiind sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.
Din cauza unor degradări, lăcaşul de cult a fost restaurat în perioada 2013-2014. Lucrările au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la initiativa căruia biserica a primit cel de-al doilea hram.
La subsolul bisericii se desfăşoară săptămânal activităţi cu copiii şi tinerii. Nu lipsesc activităţile catehetice, culturale, sportive, social-filantropice, atelier de pictură pe sticlă, cântări bisericeşti, piese de teatru, poezii, activităţi sportive etc.
Parohia este păstorită de preotul paroh Gavril Vârva, avându-l alături pe preotul coslujitor Cristian Timar.