În Duminica a 27-a după Rusalii (a tămăduirii femeii gârbove), 4 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă.
De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, starețul Mănăstirii Oașa – arhimandritul Iustin Miron și preoții parohiei Dănuț Goga și Marius Goga.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Dezlegare mântuitoare”, pornind de la exemplul tămăduirii femeii gârbove.
„Domnul Iisus Hristos a tămăduit-o pe femeia gârbovă, a îndreptat-o, a mântuit-o. Lucrul acesta Îl va face cu noi cu toți prin Taina Sfintei Spovedanii și a Sfintei Cuminecături. (…) Prin spovedanie, din peșteră de tâlhari, facem sufletul nostru peșteră din Betleem, unde se naște Hristos”, a spus ierarhul, îndemnându-i pe credincioși să se spovedească și să se împărtășească cât mai des, în special în cele patru posturi de peste an.
La chinonic, soprana Paula Crișan, de la Filarmonica de stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, a interpretat mai multe colinde.
La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat vitraliile bisericii care îi reprezintă pe cei 12 apostoli și o cruce înaltă de 12 metri, amplasată în curtea lăcașului de cult.
Preotul paroh Marius Goga a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor, în frunte cu familiile domnilor Teofil și Simion Mureșan.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, doamnei doctor Carmen Mureșan. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat mai multor binefăcători.
La slujbă au fost prezente oficialități civile și militare, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși clujeni.
Scurt istoric
Parohia clujeană „Sfântul Apostol Toma” a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a lăcașului de cult, prin jertfa și osteneala preotului paroh Dănuț Goga. Acestea au fost finalizate în anul 2005, iar în septembrie 2006, lăcașul a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Biserica, situată pe Calea Dorobanților, a fost construită în formă de cruce și are o singură turlă. Un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare, care îi reprezintă pe cei doisprezece Apostoli.
Începând cu anul 2017 au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pentru activități cu tinerii, lăcașul fiind resfințit la data de 22 aprilie 2018, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei.
Comunitatea parohială este păstorită de preoții Dănuț Goga și Marius Goga.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului