În Duminica a 18-a după Rusalii, 26 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale, la împlinirea a 60 de ani de la târnosire.
De la ora 8:30, cei trei ierarhi au săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care, în ultimii zece ani, a trecut printr-un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală, în special a picturii în tehnica frescă.
La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a felicitat comunitatea parohială pentru strădania de a renova și înfrumuseța această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat în patru versuri tot ceea ce s-a întâmplat: „Altarul ca să fie, Şi pietrele să ţie, Cer inima şi viaţa, zidite-n temelie”.
În continuare, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în fața lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un numeros sobor de clerici. Din sobor au făcut parte membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, în frunte cu vicarul administrativ, preotul Iustin Tira, protopopi, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și alți clerici invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Roagă-te și muncește”, în cadrul căruia a vorbit despre importanța împletirii rugăciunii cu munca. Astfel, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși ca cel puțin în duminici și sărbători să meargă la biserică.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.
Pentru bogata activitate administrativă și pastorală, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Dan Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Pe preoții coslujitori Dorin Ielciu și Vasile Roman i-a ridicat la rangul de iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar preotului pensionar Dorin Ioan Șova i-a acordat Ordinul „Episcopul Nicolae Ivan” pentru clerici. De asemenea, generalul de brigadă în retragere Augustin Tupan și familia Negrea Bogdan și Anca au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
La rându-i, preotul paroh Dan Hognogi a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, celor trei arhierei le-a oferit câte o icoană pictată pe sticlă cu Maica Domnului.
La slujbă au fost prezente autorități civile și militare, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni, mulți îmbrăcați în straie populare. De asemenea, a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.
Scurt istoric
Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, situată pe strada Govora, nr. 19, în cartierul clujean Mănăștur, a fost construită între anii 1950-1961, prin contribuția financiară a mănăşturenilor, în timpul păstoririi preotului Emil Mureşan, unul dintre cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948. Lăcașul de cult a fost sfinţit la data de 1 octombrie 1961, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, vrednic de amintire.
În anul 2012 a fost inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnica frescă, realizată sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.
Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc. Cele trei clopote au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dănuţ Liviu Hognogi, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj I, sprijinit în slujire de pr. Vasile Roman și pr. prof. dr. Dorin Ielciu.
„Cult și cultură” în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” de azi și de altădată
Pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la sfințire, dar și ziua resfințirii, în cele două săptămâni premergătoare evenimentului, Parohia a organizat o serie de evenimente cultural-religioase, sub sub egida „Cult și Cultură”. Astfel, au avut loc seri de rugăciune, activități dedicate tinerilor, concerte de muzică religioasă, lansări de carte și film, precum și conferințe susținute de duhovnici, academicieni și profesori universitari, în frunte cu președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului