Luni, 8 mai 2023, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a aniversat 10 ani de la debutul activității medicale, precum și de la primirea primului pacient. În decursul celor zece ani, peste 6012 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială.
Cu acest prilej, instituția a aniversat prin rugăciune cei zece ani de activitate și a organizat un moment de bilanţ şi reflecţie, în prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a conducerii și a angajaților centrului, precum și a oficialităților locale, a colaboratorilor și a susținătorilor proiectului medico-social de paliație.
Sfânta Liturghie
Luni dimineața, de la ora 9:00, în ziua când a fost pomenit și Sfântul Evanghelist Ioan Teologul, în paraclisul centrului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul Centrului de îngrijiri paliative – preotul dr. Bogdan Chiorean și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Anghelos” din Cluj-Napoca.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „A sta lângă crucea celuilalt”.
În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru toți pacienții care au trecut la Domnul, printre care și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), ctitorul așezământului.
Moment de bilanţ şi reflecţii la ceas aniversar
De la ora 18:00, tot în paraclisul instituției medico-sociale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat o slujbă de Te Deum, alături de un sobor de clerici, în prezența PS Părinte Episcop-vicar Benedict, a conducerii și a angajaților centrului, precum și a oficialităților locale, a reprezentanților mediului universitar, a colaboratorilor și a altor invitați.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre faptele milei creștine, una dintre ele fiind ajutorarea celor bolnavi. Ierarhul le-a explicat celor prezenți că ele vor fi răsplătite de Domnul Hristos la a doua Sa venire.
La rându-i, părintele dr. Bogdan Chiorean, directorul centrului, a mulțumit ierarhilor pentru prezență și binecuvântare, angajaților și tuturor celor care în decursul celor 10 ani au sprijinit și sprijină activitățile de îngrijiri paliative. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a dăruit celor doi ierarhi câte un engolpion cu Sfântul Ierarh Nectarie.
Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici părintelui director Bogdan Chiorean, iar pe secretarul din cadrul instituției, pr. Lorand Emanuel Komives, l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, mai multor angajați, colaboratori, ctitori și binefăcători le-a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire.
Apoi, în sala de evenimente a centrului, pr. dr. Bogdan Chiorean a prezentat bilanțul realizărilor la împlinirea a 10 ani de la debutul activității medicale, precum și de la primirea primului pacient. Totodată, acesta a vorbit și despre proiectele de viitor, printre care se numără extinderea instituției medico-sociale și construirea unui Centru de îngrijiri paliative pediatrice.
Alocuțiuni și mesaje de felicitare au rostit prefectul județului Cluj – Irina Munteanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – prof. univ. dr. Dana Anca Buzoianu și directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj – dr. Luminița Chirilă.
La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care este și președintele Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, a rostit un gând duhovnicesc și a vorbit despre rolul și importanța centrului.
Scurt istoric
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania.
Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Centrul este un proiect unic în zona Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, când paraclisul Centrului a primit și o părticică din moaștele sfântului ocrotitor. Debutul activității medicale și primirea primului pacient a avut loc în data de 8 mai 2013.
În cei 10 ani de funcționare, Centrul „Sfântul Nectarie” a asistat gratuit un număr de 6012 pacienți, provenind din 37 de județe ale țării. Durata medie de spitalizare a fost de 18,52 zile, iar rata de utilizare a paturilor a trecut de 90%. În total, au fost oferite un număr de 110.248 de zile de îngrijire, ceea ce înseamnă peste 300 de ani de slujire a bolnavului.
Spitalul și-a deschis activitatea având un număr de 20 de paturi autorizate în regim de spitalizare continuă, în specialitatea îngrijiri paliative. Solicitările tot mai numeroase au făcut ca în anul 2016 și 2017 să fie autorizate încă un număr de 20 de paturi. În 2023, s-au depus actele pentru suplimentare cu 8 locuri, toate saloanele nou obținute fiind făcute pe seama schimbării de destinație și conformație/dotare a unor spații deja existente.
Mai multe fotografii de la Sfânta Liturghie AICI
Mai multe fotografii de la momentul festiv AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa