În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, luni, 9 noiembrie 2020, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj-Napoca și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, au fost comemorați și pacienții care au trecut la cele veșnice în cadrul instituției medico-sociale, eveniment care a devenit deja tradiție.
Luni seara, 9 noiembrie, de la ora 18:00, în fața așezământului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la Domnul, în ultimul an, la centrul de îngrijiri paliative.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul unității medico-sociale, preotul dr. Bogdan Chiorean, precum și alți preoți.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de mângâiere și îmbărbătare, amintindu-le celor prezenți că „existența noastră nu se termină cu moartea”.
„Învățătura creștină ne spune că existența noastră nu se termină cu moartea. Atunci când Lazăr murise tânăr, Domnul Iisus Hristos le-a mângâiat pe surorile sale, Marta și Maria, cu aceste cuvinte: Amin, amin zic vouă, cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi; iar cel ce trăieşte crezând în Mine, nu mai moare niciodată (Ioan 11, 25-26).”
„Mulțimea celor care s-au mutat la Domnul de aici, de la Centrul «Sfântul Nectarie», credem că este împreună cu noi. În acest sens, un mare teolog de-al nostru, Nichifor Crainic, a scris o poezie intitulată «Unde sunt cei care nu mai sunt?», și spunea așa:
«Întrebat-am vântul, zburătorul,
Bidiviu pe care-aleargă norul
Către-albastre margini de pământ:
Unde sunt cei care nu mai sunt?Zis-a vântul: aripile lor
Mă doboară nevăzute-n zbor.Întrebat-am luminata ciocârlie,
Candela ce legănă-n tărie
Untdelemnul cântecului sfânt:
Unde sunt cei care nu mai sunt?Zis-a ciocârlia: s-au ascuns
În lumina celui nepătruns.Întrebat-am bufnița cu ochiul sferic,
Oarba care vede-n întuneric
Tainele cuprinse în cuvânt:
Unde sunt cei care nu mai sunt?Zis-a bufnița: când va cădea
Marele-ntuneric, vei vedea.»Credem că atunci când va cădea marele-ntuneric, îi vom vedea pe ei și, împreună cu ei, nădăjduim că vom fi în fața Domnului Hristos, acolo unde nu mai este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”, a spus Mitropolitul Clujului.
De asemenea, părintele Bogdan Chiorean, directorul centrului, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, angajaților și tuturor celor care sprijină activitățile de îngrijiri paliative. În ultimul an, la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca, au trecut la Domnul peste 450 de pacienți.
La evenimentul comemorativ au participat angajații centrului, credincioși și rude ale celor care au trecut în veșnicie în cadrul așezământul de îngrijiri paliative. Printre cei prezenți s-au numărat președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, și consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean.
Cu ocazia hramului, luni dimineața, de la ora 10:00, în paraclisul centrului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, ctitorul principal al așezământului.
Manifestările religioase s-au desfășurat cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Scurt istoric
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napocaeste un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către Preasfințitul Vasile Someşanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Preasfințitului Vasile Someşanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
Centrul este un proiect unic în zona Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, când paraclisul Centrului a primit și o părticică din moaștele sfântului ocrotitor.
Centrul de îngrijiri paliative acordă gratuit asistență medicală pentru bolnavii aflați în stadiul terminal, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu.
Unitatea medicală dispune de 40 de paturi (20 de saloane a câte 2 paturi fiecare) în regim de spitalizare continuă, farmacie, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe. Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ, în frunte cu directorul instituției, preotul dr. Bogdan Chiorean. Lor li se alătură constant un număr de 25 de voluntari, de diverse profesii.
În anul 2018, tot în cadrul Centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului