În a doua zi după Bobotează, joi, 7 ianuarie 2021, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști, cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhimandritul prof. univ. dr. Teofil Tia, prodecanul Facultății, pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Nelu Alexandru Hales, preotul pensionar Mihai Colț, directorul-adjunct al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. prof. Andrei Mureșan, și administratorul Seminarului, arhidiaconul Daniel Frumos.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre misiunea pe care a făcut-o Sfântul Ioan Botezătorul.
Pornind de la predicile pe care Sfântul Ioan le rostea celor ce veneau la Iordan, Părintele Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe clujeni să facă milostenie.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Nelu Hales a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a oferit un buchet de flori și o icoană cu chipul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii parohiale.
Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, mulți asistând la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.
Scurt istoric
Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost înființată în anul 1937. Neavând biserică, la început a funcționat în Școala I. Agârbiceanu, apoi în casa familiei Câmpeanu. În anul 1940, prin Dictatul de la Viena, a fost sistată activitatea preotului paroh Virgil Lupaș, care a fost transferat la Cojocna.
Parohia și-a reînceput activitatea în anul 1945, preot fiind Ioan Pop, în localul școlii de pe strada Fabricii, nr. 68, unde a fost amenajată o capelă în care s-au oficiat slujbele până în 1957, când, prin grija preotului Ioan Cordoș, s-a cumpărat un imobil pe strada Cărămidarilor, actualmente Fabricii de Zahăr. După 20 de ani, capela de pe strada Fabricii a fost mutată în casa din Piața Mărăști, loc pe care, după 1989, a fost construită actuala biserică, în timpul păstoririi preotului Mihai Colț. A fost sfințită în anul 2005, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Parohia desfășoară constant ample activități caritabile pentru persoanele vârstnice și cu dificultăți de ordin social.
În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Nelu Alexandru Hales, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, alături pe preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.
Mai multe fotografii AICI
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului