La sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sâmbătă, 29 august 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști.
De la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind pe tema „Calea lui Ioan Botezătorul versus «metodologia» răului”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Istoricul parohiei
Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost înființată în anul 1937. Neavând biserică, la început a funcționat în Școala I. Agârbiceanu, apoi în casa familiei Câmpeanu. În anul 1940, prin Dictatul de la Viena, a fost sistată activitatea preotului paroh Virgil Lupaș, care a fost transferat la Cojocna.
Parohia și-a reînceput activitatea în anul 1945, preot fiind Ioan Pop, în localul școlii de pe strada Fabricii, nr. 68, unde a fost amenajată o capelă în care s-au oficiat slujbele până în 1957, când, prin grija preotului Ioan Cordoș, s-a cumpărat un imobil pe strada Cărămidarilor, actualmente Fabricii de Zahăr. După 20 de ani, capela de pe strada Fabricii a fost mutată în casa din Piața Mărăști, loc pe care, după 1989, a fost construită actuala biserică, în timpul păstoririi preotului Mihai Colț. A fost sfințită în anul 2005, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”, din cartierul clujean Mărăști, desfășoară constant ample activități caritabile pentru persoanele vârstnice și cu dificultăți de ordin social.
În prezent, parohia este păstorită de preotul Nelu Alexandru Hales, avându-l alături pe preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului