Biserica militară din Cluj-Napoca, resfințită de IPS Andrei

apr. 23, 2018 | Actualitate

Biserica militară cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, ce aparține Garnizoanei militare și Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a fost resfințită luni, 23 aprilie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Slujba de resfințire a fost săvârșită de la ora 09:00 de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar de la ora 10.00, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți. Dupa citirea Evangheliei, Înaltpreasfinția sa a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat Bărbăție creștină.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, rostit în Biserica Militară „Sfântul Gheorghe” din cartierul clujean Gheorgheni, Protopopiatul Cluj II, luni, 23 aprilie 2018.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a conferit preotului militar Nicolae Călugăr „Crucea Arhiepiscopală” pentru întreaga activitate depusă, cea mai înaltă distincție oferită clericilor din Arhiepiscopia Clujului. Potrivit preotului militar Nicolae Călugăr, în ultimul an au fost realizate lucrări de renovare și pictare a bisericii, de pictorul Claudiu Mihăilă. Astfel, la finalul slujbei, toți cei care au sprijinit lucrările de renovare și pictare a locașului de cult au primit distincții  și diplome de aleasă cinstire.Generalul de brigadă, dr. Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, iar generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu, locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și colonelul dr. Petru Pah, șef de stat major al 4 Infanterie „Gemina”, au primit distincția „Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Diplome de aleasă cinstire au primit: col. (r) Gheorghe Cireap, col (r) Marian Octavian Anghel, doamna col. (r) Mariana Negru și alții.

Scurt istoric

Biserica Garnizoanei militare Cluj-Napoca, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe,  a fost construită între anii 1994 -1999 și a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Tot atunci, în jurul bisericii, a fost amenajat un cimitir militar, fiind astfel singura biserică de acest gen din țară.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost ales ca ocrotitor al armatei, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Acesta  a dispus ca pe steagul de luptă să fie pusă icoana sfântului. Totodată, 23 aprilie este si „Ziua Forţelor Terestre“, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Astfel că, după Sfânta Liturghie, în zona cimitirului, a avut loc prezentarea onorului militar, intonarea Imnului naţional al României, defilarea militarilor și un ceremonial de depuneri de coroane și jerbe de flori la mormântul generalului Gheorghe Avramescu și a Ostașului necunoscut. Generalul de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, i-a oferit, în acest cadru, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un drapel.

Manifestările prilejuite de Ziua Forțelor terestre ale Armatei Române au continuat pe toată durata zilei la Cluj-Napoca. În mai multe zone din oraș au avut loc expoziții de tehnică, armament și echipamente militare,concursuri recreative pentru copii și concerte de muzică militară și populară.

Ultimele articole