Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din cartierul clujean Dâmbul Rotund, resfințită de trei ierarhi

sept. 25, 2022 | Actualitate

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 25 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund al municipiului Cluj-Napoca, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

La ora 8:30, cei trei ierarhi au fost întâmpinați de un sobor mare de clerici, credincioși și tineri îmbrăcați în straie populare, după care au săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care, în ultimii doi ani, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și refațadizare. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

La finalul slujbei de resfințire, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc, vorbindu-le celor prezenți despre bucuria, împlinirea și desăvârșirea rectitoririi sfântului lăcaș. Ierarhul a explicat că prin această slujbă, rodul muncii unei comunități este adus în fața Lui Dumnezeu, ca o jertfă de dragoste.

În continuare, pe un podium special amenajat în curtea bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Ignatie și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi. Din sobor au făcut clerici de la Centrul Eparhial,  în frunte cu vicarul administrativ, preotul Dumitru Boca, protopopi din cuprinsul Eparhiei, preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că Dumnezeu ne vrea sinceri, asemenea Apostolului Petru, și dorește ca noi să îndrăznim să-I spunem ceea ce gândim. Ierarhul a reiterat faptul că oricâtă cunoaștere și experiență am avea, suntem chemați să ne încredem în Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de teologul drd. Radu Micu. La chinonic, interpretele de muzică populară Maria și Andreea Pavelean și preotul Ioan Roman au interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit despre virtutea hărniciei, explicând totodată că munca pentru a da roadă trebuie înfrățită cu rugăciunea. De asemenea, ierarhul a felicitat comunitatea parohială pentru strădania de a renova și înfrumuseța această ctitorie pentru veșnicie.

Pentru bogata activitate administrativă și pastorală, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Alexandru Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Preotul coslujitor Vasile-Mihai Pop a fost ridicat la rangul de iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar preoții pensionari Augustin Bora (fost paroh între anii 2000-2017) și Vasile Crișan au fost distinși cu Ordinul „Episcopul Nicolae Ivan” pentru clerici. Ctitorul principal Ioan Scuturici a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni a fost acordat doamnei Emilia Scuturici, familiei Cociș Ioan și Maria și familiei Delean Viorel și Lucreția; Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat arhitectului Dorian Bardașu și domnilor Florin Mateș și Alexandru Colceriu; iar Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni a fost oferit arhitectului Călin-Nicolae Chifăr și familiei Duca Răzvan și Simona. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rându-i, preotul paroh Alexandru-Constantin Ciui a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta le-a oferit celor trei ierarhi câte o cruce pectorală și un engolpion. De asemenea, din partea parohiei, fiecare credincios prezent a primit în dar un pliant cu istoricul bisericii parohiale.

La slujbă au fost prezente autorități civile și militare, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni, mulți îmbrăcați în straie populare. De asemenea, a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Dâmbul Rotund este una dintre cele mai vechi parohii din Cluj-Napoca, fiind înființată în anul 1930, la inițiativa Episcopului Nicolae Ivan. Până la construirea lăcașului de cult, sfintele slujbe s-au oficiat într-o capelă amenajată în incinta unei case din apropierea actualei biserici.

Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, situată pe strada Corneliu Coposu, nr. 34, din cartierul clujean Dâmbul Rotund, a fost edificată începând cu anul 1939, în timpul păstoririi preotului Gavril Relea. Din cauza vitregiilor vremii, biserica a fost construită pe durata mai multor ani și a fost sfințită în data de 14 august 1960, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Înmulțirea numărului de credincioși din cartier a făcut necesară extinderea bisericii. Astfel, între anii 1991-1994, la inițiativa și sub coordonarea preotului paroh Nicolae Opriș, au fost demarate lucrări de modificare prin demolarea parțială a bisericii existente și redimensionarea fundației pentru zidirea unei biserici mai mari. Noua biserică a fost sfințită la data de 11 octombrie 1998, de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Din luna aprilie a anului 2020, ca urmare a autorizării lucrărilor de reparații capitale, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, după proiectul realizat de arhitectul Călin-Nicolae Chifăr.

În cadrul demersului de rectitorire, conform Hrisovului, tamburul turlei principale a fost supraînălțat cu un metru pe exterior, iar fenestrația a fost redusă la jumătate. S-a modificat forma celor șapte turle, pe care au fost așezate șapte cruci păstrate de la biserica veche, iar învelitoarea ceramică uzată a fost înlocuită cu o învelitoare din tablă de cupru. S-a înlocuit scândura de streașină, tâmplăria interioară și exterioară, s-au refinisat în întregime pereții exteriori, s-a adăugat cornișa, arcadele decorative și glafuri din piatră masivă. Soclul a fost tratat bicrom din andezit și din piatră de Vratza, într-o dispunere profilată. Arcada triplă a intrării principale a fost refațadizată în totalitate. Stâlpii inițiali s-au refăcut cu profile masive din piatră sculptată. Lumânărarul existent s-a înlocuit cu unul nou, tratat în aceeași tematică.

Totodată, a fost înlocuită Sfânta Masă, realizată din piatră masivă sculptată. Pardoseala a fost placată cu marmură de Carrara, executată din plăci de dimensiuni diferite, așezate peste un sistem termic performant care l-a înlocuit pe cel vechi. Proiectul pardoselii aparţine arhitectului Dorian Bardașu.

Coordonatorul și susținătorul principal al lucrărilor a fost domnul Ioan Scuturici împreună cu soția sa, doamna Emilia. Dânșii au donat și două clopote, confecționate la Turnătoria Grassmayr din Insbruck, Austria. O contribuție importantă au avut-o și membrii Consiliului Parohial, coordonat de epitropul Ioan Cociș, precum și toți credincioșii din parohie, alături de alți sponsori și binefăcători.

În prezent, comunitatea parohială este deservită de preotul paroh Alexandru-Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, și de preotul slujitor Vasile-Mihai Pop, împreună cu preoții pensionari Augustin Bora (fost paroh între anii 2000-2017) și Vasile Crișan.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole