Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatele Cluj I și Cluj II

oct. 31, 2023 | Actualitate

În perioada 3 octombrie – 7 noiembrie 2023, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară conferințele preoțești de toamnă, cu tema generală „Toată suflarea să laude pe Domnul”, în contexul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Marți, 31 octombrie, în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cei peste 200 de clerici din Protopopiatele Cluj I și Cluj II s-au reunit în cadrul conferinței semestriale de toamnă.

Întâlnirea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în paraclisul instituției de învățământ teologic, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a clericilor clujeni.

Apoi, în aula facultății, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură. Ierarhul a prezentat subiectul din tema comemorativă a anului 2023: „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Toată suflarea să laude pe Domnul”, pornind de la Psalmul 150, versetul 6. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul cântării bisericești în viața Bisericii și a societății actuale, precum și despre relevanța doxologică a Imnografiei ortodoxe și importanța misionară a cântăreților de strană în viața Bisericii.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și le-a adresat clericilor câteva îndemnuri pastorale.

La finalul conferinței, protopopul emerit Ioan Jeler, fost protopop de Cluj în perioada 1985-2015, în calitate de autor, a prezentat volumul monografic „Protopopiatul Ortodox Român Cluj și slujitorii lui: 1818-2023”, apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului. Volumul cuprinde un scurt istoric al Protopopiatului Ortodox din Cluj, dar și al protopopilor care l-au condus. Acesta este însoțit de documente importante, dar și de imagini edificatoare.

„Din Evul Mediu, în mijlocul Transilvaniei existau două eparhii: Vadul și Feleacul. Vremurile grele, potrivnice ortodocșilor, le-au făcut să dispară. Au existat însă protopopiatele, care au ținut de o eparhie sau de alta. După Unirea cea Mare, când vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan va reîntemeia Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului, viau în zonă protopopiatele: Abrud, Aiud, Alba-Iulia, Bistrița, Câmpeni, Cluj, Dej, Huedin, Lăpuș, Luduș, Lupșa, Reghin, Târgu-Mureș, Turda și Unguraș. Amănuntele legate de viața Protopopiatului Cluj și de istoria lui le găsim în această lucrare pe care ne-o pune la îndemână părintele protopop Ioan Jeler, lucrare pentru care îi mulțumim și-l felicităm. Faptul că din negura istoriei ne parvin câteva lucruri, începând cu veacul al XVIII-lea, ne este de folos și ne ajută să nu bâjbâim în necunoscut.”, a spus Mitropolitul Andrei al Clujului, în prefața cărții.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de cei doi ierarhi clujeni, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi și protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui. Cei doi protopopi au făcut anunțuri de ordin administrativ-pastoral și au mulțumit decanului facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pentru ospitalitate.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate  ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În perioada următoare, conferințele de toamnă se vor desfășura în Protopopiatul Dej (2 noiembrie) și în Protopopiatul Năsăud (7 noiembrie), în celelalte protoierii având loc deja.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole