„Crucea Transilvană pentru clerici” protopopului Gheorghe Braica

apr. 25, 2017 | Actualitate

Protoiereului Gheorghe Braica i-a ofost conferită „Crucea Transilvană pentru clerici” în semn de apreciere și mulțumire pentru munca depusă în cei 8 ani de cand s-a aflat în fruntea preoților din Protopopiatul Cluj II. Distincția i-a fost oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, cu ocazia retragerii din funcția de protopop. „Crucea Transilvană pentru clerici” este cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, oferită preoților pentru merite deosebite.

Evenimentul a avut loc marți, 25 aprilie 2017, în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în prezența consilierilor eparhiali și a tuturor preoților din protopopiatul Cluj II

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a spus despre părintele Gheorghe Braica că, deși s-a retras din activitatea administrativă, în registrul lui Dumnezeu va rămâne protop în veac.

Părintele Gheorghe Braica, după cum toții știm, este un om de caracter, de echilibru, de bun simț și în toate împrejurările a știut să ia cea mai bună decizie și sa dea cele mai bune sfaturi.

În funcția de protopop, Pr. Gheorghe Braica a avut rorul de a îndruma, coordona și a supravegheaza activitatea bisericeasca a parohiilor și filiilor din protopopiatul Cluj II, care are în componență aproximativ 45 de parohii și filii.

Deși s-a retras din funția ocupată timp de 8 ani, părintele Gheorghe Braica a rămas pe mai departe în slujba Bisericii lui Dumnezeu, păstorind credincioșii din Parohia „Sf. Ap. Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca.  Din februarie 1983 este preot la această biserică iar din anul 1993 i se încredinţează şi oficiul de paroh.

Născut la 14 ianuarie 1947, în localitatea Mărgău, jud. Cluj, Părintele Gheorghe Braica a făcut şcoala generală în localitatea natală între anii 1954-1961. Şcoala de Cântăreţi bisericeşti şi Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1961-1966) şi Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1966-1970), cu licenţa Pr. Prof. Aurel Crăciunescu.

A îndeplinit următoarele funcţii: pedagog, din oct. 1970 şi profesor suplinitor (din 1971) la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. După căsătorie a fost hirotonit diacon în 13 martie 1976, iar în 5 iunie 1977, preot. Între anii 1978 şi 1983 a funcţionat ca profesor spiritual la aceeaşi şcoală.

În 15 februarie 2009 a fost numit protopop al Protopopiatului Cluj II (cu jurisdicție asupra parohiilor din municipiul Cluj-Napoca).

În decursul activităţii sale a publicat și numeroase studii şi articole de teologie.

Ultimele articole