Duminica Ortodoxiei, sărbătorită de credincioșii clujeni din cartierul Mănăștur

mart. 21, 2021 | Actualitate

În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 21 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur.

Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit trei icoane ale Maicii Domnului. Este vorba despre o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, realizată de pictorul Petru Buta, o copie a icoanei Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, realizată de pictorul Florin Deaconiuc, și o copie a icoanei Maicii Domnului „Alăptătoarea” din Paraclisul Episcopal din Stockholm, Suedia, realizată de pictorul Stanislav Grecu. Icoanele au fost așezate în baldachine realizate si sculptate în lemn de tei, de către meșterul Bindiu Maxim, din Rodna.

În continuare, de la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, preotul Ionuț Pop, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul prof. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, preotul dr. Bogdan Chiorean, preotul paroh Dan Cismaș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură intitulat „Biserica Ortodoxă îl predică pe Domnul Iisus Hristos, Cel care ridică păcatele lumii”. Totodată, ierarhul a dat citire Pastoralei Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul mântuirii 2021.

La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele vor fi destinate activităților misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.

„Dărnicia, deschiderea cu generozitate spre cei aflați în nevoi, reprezintă un chip luminos al vieții creștine, al unei persoane, al unei comunități și al unui neam întreg. De-a lungul istoriei, românul creștin ortodox a învățat că numai dăruind va dobândi, ceea ce l-a determinat ca din puținul lui să dăruiască și celor lipsiți, pentru ca și el să fie ajutat în momente de grea încercare”, se arată în scrisoarea pastorală.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Lorand Emanuel Komives, pe seama Parohiei Pădurenii, din Protopopiatul Gherla.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Florin Ardelean. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a susținut un microrecital de pricesne.

În semn de recunoștință și apreciere pentru implicarea activă în viața Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat doamnei Sabina Polenta Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Totodată, Diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători din cadrul parohiei.

La final, părintele paroh Dan Cismaș i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a oferit un aranjament floral, precum și un tablou cu zece edificii religioase, culturale, educaționale și sociale cărora IPS Andrei le-a acordat o atenție aparte, în cei zece ani de slujire în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pe unele chiar ctitorindu-le.

Istoricul bisericii

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă, iar până în prezent a fost pictat Altarul. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și părintele pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole