Hramul Așezământului pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” din Florești și aniversarea a 10 ani de la punerea pietrei de temelie

iun. 12, 2023 | Actualitate

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, luni, 12 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului și aniversării a 10 ani de la punerea pietrei de temelie.

De la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea așezământului, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența copiilor din cadrul așezământului, a angajaților, a maicilor de la Mănăstirea Florești, a celor ce ajută și sprijină așezământul și a altor credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, duhovnicul Mănăstirii Florești și coordonatorul Așezământului pentru copii – protosinghelul Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava și coordonatorul Aşezământului social „Sfânta Veronica” Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre faptele milei trupești care trebuie puse în aplicare de fiecare creștin. De asemenea, ierarhul a vorbit și despre faptul cum putem dobândi Împărăția Cerurilor, dar și despre dragostea creștină ca o primă condiție pentru a ajunge în Rai.

La finalul slujbei, protosinghelul Visarion Pașca a vorbit despre realizările din cei 10 ani de la punerea pietrei de temelie a așezământului, precum și despre proiectele de viitor. De asemenea, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile așezământului social.

Apoi, Mitropolitul Andrei a oferit dulciuri și cărți duhovnicești celor 20 de copii din cadrul așezământului, precum și tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

Zilele Așezământului pentru copii

Sărbătoarea sfântului ocrotitor a debutat sâmbătă seara, 10 iunie, cu lansarea cărții „Împărăteasa Cerurilor”, un buchet de rugăciuni către Maica Domnului. Duminică, 11 iunie, copiii au participat la Sfânta Liturghie, fiind oficiată la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești. După slujbă, la sediul Așezământului au avut loc o serie de activități cu și pentru copii, în cadrul Zilei Porților Deschise. Seara, de la ora 21:00, în biserica așezământului a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare. Manifestările au culminat în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor, luni, 12 iunie, cu Sfânta Liturghie arhierească.

Scurt istoric

Potrivit părintelui protosinghel Visarion Pașca, inițiatorul și promotorul Aşezământului pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare”, ideea unui astfel de proiect social-filantropic a apărut în anul 1994, odată cu înființarea Mănăstirii Florești. Proiectul a prins contur abia în anul 2013. La data de 13 mai s-a înfiinţat Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, președintele asociației fiind protos. Visarion Pașca, iar pe 12 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a pus piatra de temelie a așezământului pentru copii.

Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial (două case au fost deja construite, urmând a fi construite următoarele două), o biserică, spațiu de recreere și loc de joacă. Așezământul este destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi familia acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.

Prin serviciile complexe de îngrijire pe care Așezământul le oferă, copiii au parte de siguranță locativă, afectivă, confort psihic, hrană, îmbrăcăminte și jucării. Indiferent de neajunsurile ce îngreunează procesul de adaptare socială, toți copiii sunt înscriși în sistemul educativ de stat. Programul şcolar este suplimentat cu un plan de recuperare structurat aşa încât să trateze toate aspectele personalizate din graficul dezvoltării copiilor.

Pe lângă copiii de la așezământul din Florești, Asociația mai sprijină cu hrană, îmbrăcăminte și rechizite școlare încă 250 de elevi din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Dacă doriți să sprijiniți Asociația, o puteți face printr-o donație în conturile:

Cont RON: RO27 BTRL RONC RT02 0955 7001

Cont EUR: RO74 BTRL EURC RT02 0955 7001

Cont USD: RO78 BTRL USDC RT02 0955 7001

sau trimițând un SMS cu textul ORFAN la numărul 8845, în valoare de 2 euro.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole