Hramul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca

feb. 2, 2023 | Actualitate

La Praznicul Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Cluj-Napoca.

Cu prilejul hramului bisericii parohiale, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Raul-Vasile Pap, preotul slujitor Vlad-Cornel Bob, preotul pensionar Alexa Chira – ctitorul bisericii parohiale și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa Maria Chira.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Biserica, întâlnirea dintre generații”, vorbindu-le credincioșilor prezenți despre importanța prezenței tinerilor în Biserică, mai ales că astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Tineretului Ortodox.

Tot astăzi, cu această ocazie, Episcopul-vicar Benedict le-a transmis tinerilor un mesaj, intitulat „Scrisoare către un tânăr, de ziua lui. Sau despre dăruire”, în cadrul căruia se adresează direct tinerilor din Biserică, pe care îi invită împreună cu Preasfinția Sa la o meditație despre darul tinereții. Mesajul integral AICI

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Onișor Cîmpean. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Măhal, Protopopiatul Gherla.

La finalul slujbei, preotul paroh Raul-Vasile Pap a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca a luat fiinţă la data de 1 mai 1992 şi câţiva ani slujbele au fost oficiate într-o bisericuţă de lemn, amplasată pe strada Bucureşti, în parcul Farmec. Întemeierea comunității ortodoxe din zonă și construcția unei noi biserici de zid i-au fost încredințate părintelui paroh Alexa Chira, care s-a pensionat începând cu luna august 2022.

Piatra de temelie a noii bisericii de zid, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost pusă la data de 21 noiembrie 1997. Edificarea propriu-zisă a bisericii a început în anul 1998 și s-a încheiat în anul 2005, la data de 25 noiembrie fiind inaugurat noul lăcaș de închinare, prin slujba de binecuvântare oficiată de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. În anii următori, au fost demarate lucrările de împodobire a interiorului bisericii parohiale, cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii bisericești Ciprian și Daniela Toma, sub îndrumarea pictorului Viorel Nimigeanu, vrednic de pomenire.

Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 19 septembrie 2021, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la 24 de ani de la punerea pietrei de temelie.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Raul-Vasile Pap, care este și  coordonatorul Departamentului de misiune și cateheză al Arhiepiscopiei Clujului, alături pe părintele slujitor Vlad-Cornel Bob.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole