Hramul Bisericii „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

oct. 8, 2023 | Actualitate

În Duminica a 20-a după Rusalii (a învierii fiului văduvei din Nain), 8 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști, cu prilejul prăznuirii hramului. Sfântul Apostol Toma este pomenit în calendarul ortodox la data de 6 octombrie.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preoții parohiei Dănuț Goga și Marius Goga, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ilustrează învierea fiului văduvei din Nain, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a explicat că Dumnezeu nu a făcut moartea, ci ea este o urmare a păcatului.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Vlad Maxim Sităriți, pe seama Parohiei Mănășturel, Protopopiatul Dej.

La finalul slujbei, preotul Marius Goga a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat  „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului” familiei Mureșan Simion și Liana-Ancuța, domnului Teofil Mureșan și domnului Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca – prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu și doamna Elena Nisioi au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnul Virgil Ardelean a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești.

La slujbă au fost prezente oficialități civile și militare, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși clujeni.

Scurt istoric

Parohia clujeană „Sfântul Apostol Toma” a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a lăcașului de cult, prin jertfa și osteneala preotului paroh Dănuț Goga. Acestea au fost finalizate în anul 2005, iar în septembrie 2006, lăcașul a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Biserica, situată pe Calea Dorobanților, a fost construită în formă de cruce și are o singură turlă. Un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare, care îi reprezintă pe cei doisprezece Apostoli.

Începând cu anul 2017 au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pentru activități cu tinerii, lăcașul fiind resfințit la data de 22 aprilie 2018, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei.

Comunitatea parohială este păstorită de preoții Dănuț Goga și Marius Goga.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole