Hramul Bisericii ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu

apr. 23, 2021 | Actualitate

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, vineri, 23 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu.

Cu prilejul hramului bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, proin-protopopul Daniel Crișan, proin-protopopul Gheorghe Braica, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. Marian Sidon, inspectorul de religie al județului Cluj, preotul paroh Dorel Gălan și arhidiaconul Alexandru Salvan, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să lupte împotriva păcatului, asemenea Sfântului Gheorghe, care este „purtător de biruință împotriva păcatului”.

În semn de recunoștință și apreciere, pentru implicarea activă în viața Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a conferit prim-epitropului parohiei, Ștefan Gadola, „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, domnilor Emil Prunean, Vasile Sabău, Ioan Alexa, membri ai Consiliului Parohial, le-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Slujba a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, în prezența a numeroși credincioși clujeni. De asemenea, în cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu, situată pe strada Donath, nr. 120, a fost construită între anii 1995-2013, prin purtarea de grijă a părintelui Gheorghe Braica. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 4 ianuarie 2015, de către Înaltpreafințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În prezent, biserica se află în curs de pictare, în tehnica frescă.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dorel Gălan, alături de proin-protopopul Daniel Crișan și proin-protopopul pensionar Gheorghe Braica, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole