Hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul clujean Dâmbul Rotund

nov. 8, 2023 | Actualitate

În ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, miercuri, 8 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul clujean Dâmbul Rotund, cu prilejul hramului lăcașului de cult.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Episcopul-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, consilierul cultural – preotul Cornel Coprean, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui, care este și parohul bisericii, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, protopopul de Padova – preotul Gheorghe Verzea, arhid. prof. dr. Daniel Frumos – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca,  secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și a spus că putem să ne exprimăm cinstirea noastră față de Sfinții Arhangheli printr-o viețuire curată, plină de bunătate și de dragoste față de toți și de toate.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.

La finalul slujbei, părintele protopop Alexandru Constantin Ciui, care este și parohul bisericii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Preasfinției Sale i-a oferit un omofor și un epitrahil.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților civile și militare, a numeroși credincioși și tineri îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți s-a aflat comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan.

Zilele Hramului

Parohia Ortodoxă din Dâmbul Rotund a organizat în perioada 5-8 noiembrie, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-religioase. Au avut loc manifestări liturgice, activități filantropice și activități pentru copii și tineri: rugăciune, cateheză, jocuri și cântece.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Dâmbul Rotund este una dintre cele mai vechi parohii din Cluj-Napoca, fiind înființată în anul 1930, la inițiativa Episcopului Nicolae Ivan. Până la construirea lăcașului de cult, sfintele slujbe s-au oficiat într-o capelă amenajată în incinta unei case din apropierea actualei biserici.

Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, situată pe strada Corneliu Coposu, nr. 34, din cartierul clujean Dâmbul Rotund, a fost edificată începând cu anul 1939, în timpul păstoririi preotului Gavril Relea. Din cauza vitregiilor vremii, biserica a fost construită pe durata mai multor ani și a fost sfințită în data de 14 august 1960, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Înmulțirea numărului de credincioși din cartier a făcut necesară extinderea bisericii. Astfel, între anii 1991-1994, la inițiativa și sub coordonarea preotului paroh Nicolae Opriș, au fost demarate lucrări de modificare prin demolarea parțială a bisericii existente și redimensionarea fundației pentru zidirea unei biserici mai mari. Noua biserică a fost sfințită la data de 11 octombrie 1998, de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Din luna aprilie a anului 2020, ca urmare a autorizării lucrărilor de reparații capitale, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, după un proiect realizat de arhitectul Călin-Nicolae Chifăr. Astfel, la data de 25 septembrie 2022, biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În cadrul demersului de rectitorire, conform Hrisovului, tamburul turlei principale a fost supraînălțat cu un metru pe exterior, iar fenestrația a fost redusă la jumătate. S-a modificat forma celor șapte turle, pe care au fost așezate șapte cruci păstrate de la biserica veche, iar învelitoarea ceramică uzată a fost înlocuită cu o învelitoare din tablă de cupru. S-a înlocuit scândura de streașină, tâmplăria interioară și exterioară, s-au refinisat în întregime pereții exteriori, s-a adăugat cornișa, arcadele decorative și glafuri din piatră masivă. Soclul a fost tratat bicrom din andezit și din piatră de Vratza, într-o dispunere profilată. Arcada triplă a intrării principale a fost refațadizată în totalitate. Stâlpii inițiali s-au refăcut cu profile masive din piatră sculptată. Lumânărarul existent s-a înlocuit cu unul nou, tratat în aceeași tematică.

Totodată, a fost înlocuită Sfânta Masă, realizată din piatră masivă sculptată. Pardoseala a fost placată cu marmură de Carrara, executată din plăci de dimensiuni diferite, așezate peste un sistem termic performant care l-a înlocuit pe cel vechi. Proiectul pardoselii aparţine arhitectului Dorian Bardașu.

Coordonatorul și susținătorul principal al lucrărilor a fost domnul Ioan Scuturici împreună cu soția sa, doamna Emilia. Dânșii au donat și două clopote, confecționate la Turnătoria Grassmayr din Insbruck, Austria. O contribuție importantă au avut-o și membrii Consiliului Parohial, coordonat de epitropul Ioan Cociș, precum și toți credincioșii din parohie, alături de alți sponsori și binefăcători.

În prezent, comunitatea parohială este deservită de preotul paroh Alexandru-Constantin Ciui, care este și protoiereul Protopopiatului Cluj II, și de preotul slujitor Vasile-Mihai Pop, împreună cu preoții pensionari Augustin Bora (fost paroh între anii 2000-2017) și Vasile Crișan.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Ultimele articole