Hramul bisericii studenților din Campusul Universitar Hașdeu și spectacolul caritabil „Primăvară dulce”

mai 9, 2023 | Actualitate

Marți, 9 mai 2023, în ziua de pomenire a Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul tinerilor de la Biserica studenților din Campusul universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca, cu prilejul hramului lăcașului de cult. 

Astfel, de la ora 9:00, în biserica de lemn cu hramurile „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul misionar al Bisericii Studenților – pr. Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Exercițiul bunătății, în 7 pași”, vorbindu-le celor prezenți despre blândețea și bunătatea Sfântului Ierarh Nicolae, model de viețuire creștină.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților.

La finalul slujbei, părintele Ciprian Negreanu a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Spectacol caritabil

Cu prilejul hramului, marți seara, de la ora 19:00, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Studenților Creștin Ortodocși – Filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca), în parteneriat cu Biroul de tineret și Asociațiile de tineret ale Arhiepiscopiei Clujului, a organizat spectacolul caritabil „Primăvară dulce”, cu scopul de a aduna fonduri pentru ridicarea Centrului de tineret „Sfântul Ioan Valahul” din Câmpenești.

Printre numeroșii spectatori s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Cei doi ierarhi au rostit cuvinte duhovnicești și au apreciat activitatea bogată a Asociațiilor de tineret din cadrul Eparhiei.

Cei prezenți la eveniment au putut audia muzică diversă, de la cea clasică, cântece de tabără, muzică bisericească, până la cea tradițională.

Pe scenă au urcat mai multe grupuri de tineri din cadrul ASCOR Cluj-Napoca: Grupul psaltic de băieți, Grupul „Prieteni de poveste”, Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului”, Ceata „Sfântul Ioan Valahul” și Răzvan Roșu, precum și Ștefan Nemeș (vioară) și Angela Albu (pian).

Scurt istoric

Biserica Studenților, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, este situată în Campusul universitar Hașdeu, din Cluj-Napoca, fiind păstorită de preotul misionar Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. De asemenea, în cadrul bisericii își desfășoară activitatea ASCOR Cluj-Napoca și Asociația ,,Prietenii Bisericii Studenților din Campusul Hasdeu”.

Construirea unei biserici pentru studenții din campus a fost o dorinţă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă la data de  25 octombrie 2003, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2004, după un proiect realizat de arhitectul Dorel Cordoș. În data de 30 ianuarie 2005, la demisolul bisericii, același ierarh a oficiat prima Sfântă Liturghie, iar la data de 13 decembrie 2008, tot Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările și a săvârșit prima slujbă în interiorul noii biserici.

Biserica este construită din lemn, în stil maramureșean, în formă de cruce. Catapeteasma a fost împodobită cu pictură realizată de pictorul diac. Nicolae Bălan, iar pereții sunt străjuiți de icoane (pictate de preoteasa Corina Negreanu) în fața cărora ard neîncetat candele.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 12 iunie 2021 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La slujba de sfințire a participat și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole