Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, sărbătorit în a treia zi de Paști

apr. 26, 2022 | Actualitate

În a treia zi de Paști, marți, 26 aprilie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Elisabeta” din municipiul Cluj-Napoca, cu ocazia hramului. Sfânta Elisabeta este prăznuită anual la data de 24 aprilie.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, duhovnicul Colegiului Ortodox, arhimandritul Samuel Cristea, protosinghelul Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane, duhovnicul mănăstirii, ieromonahul Paisie Borza, directorul Centrului de Pelerinaje Renașterea, pr. Cristian Dumitru Moldovan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre „Ospățul credinței”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși clujeni. În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Elisabeta” din Cluj-Napoca, situată pe strada Arţarului, în cartierul Bună Ziua, a fost înființată în anul 1934, de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan, la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române.

A funcționat o perioada în clădirea „vechii teologii” de pe strada Avram Iancu, nr. 6, punându-se în acest fel bazele unui Institut al surorilor de caritate.

Desființat în timpul regimului comunist, așezământul monahal a fost reînființat în anul 2011, la inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Ca odor de mare preț, mănăstirea deține o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița”, cea „nefăcută de mână omenească”. Icoana a fost adusă în anul 2015, de la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, acolo unde se află icoana originală.

În prezent, obștea mănăstirii numără șapte maici, stareță fiind stavrofora Maria Asaftei, iar duhovnic ieromonahul Paisie Borza. Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti.

Sfânta Cuvioasă Elisabeta, cea care ocrotește mănăstirea clujeană, este pomenită anual în calendarul ortodox pe 24 aprilie. Aceasta s-a născut în cetatea Heracleea Traciei. Din fragedă vârstă a învăţat pe de rost vieţile Sfinţilor, astfel încât să poată urma totdeauna pilda lor de trăire după poruncile Evangheliei. După ce a rămas orfană, la vârsta de 12 ani, şi-a împărţit averea săracilor, a eliberat slugile şi a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe – Dealul Mic, din Constantinopol, unde era egumenă sora tatălui său. Mai multe despre viața sfintei AICI.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Arhid. Dan Văscu / Radio Renașterea

Ultimele articole