Hramul Parohiei „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Cluj-Napoca, prăznuit în prezența Episcopului-vicar Benedict

mai 21, 2022 | Actualitate

În ziua de prăznuire a Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca.

Cu prilejul hramului bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, fostul decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ciprian Ilie Mișin și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit credincioșilor despre lucrarea misionară a Sfântului Împărat Constantin, explicând totodată cum și-a asumat chemarea făcută de Dumnezeu, ulterior convertirii sale la creștinism.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii, iar părintele paroh Ciprian Mișin a mulțumit ierarhului pentru prezența la hram și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată pe Calea Moților, a fost înființată după Marea Unire, în anul 1922, fiind a doua parohie ca vechime din municipiul Cluj-Napoca,

Actualul lăcaș de cult, sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, a fost construit între anii 1995-1998, prin implicarea preotului Alexandru-Marcel Sabău, care a păstorit parohia timp de aproape 40 de ani, în perioada 1981-2020.

Începând din luna ianuarie 2021, comunitatea parohială este păstorită de preotul Ciprian Ilie Mișin, avându-l alături pe diaconul Ionuț Koblicska.

În cadrul bisericii parohiale se păstrează o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița, de la Schitul Prodromu din Muntele Athos.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole