Hramul Parohiei „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca

nov. 13, 2021 | Actualitate

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, sâmbătă, 13 noiembrie  2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Ioan Gura de Aur” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, singura din oraș ocrotită de acest sfânt, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Marian Bogdan, precum și alți preoți clujeni.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre smerenia Sfântului Ioan Gură de Aur, un model pentru lumea de azi.

 „Trăim într-o lume în care oamenilor le place să se laude, le place să fie măriți, le place să le fie subliniate toate calitățile. Înălțimea gândului smerit o învățăm de la Sfântul Ioan Gură de Aur. Această virtute este subliniată și în troparul sărbătorii: «Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre». (…)Pe cât a fost de mare la cuvântul rostit, pe cât a fost de sfânt în viața lui, pe atât a fost de smerit. El a iubit și tâlcuit Scripturile. De la el nu învățăm doar înălțimea gândului smerit, ci învățăm și să iubim și să citim Scripturile, cel puțin unu, două capitole pe zi. (…) Pe lângă faptul că a tâlcuit Epistolele Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Ioan Gura de Aur ne-a lăsat nouă și Liturghia, pe care o oficiem astăzi”, a spus ierarhul.

Scurt istoric

Parohia clujeană „Sfântul Ioan Gură de Aur”, situată în cartierul Mănăștur, pe strada Porțile de Fier, nr. 52, a fost înființată la începutul anului 2012.

Inițial, slujbele au fost săvârșite într-o bisericuță din lemn, însă, în scurt timp de la înființare, la data de 31 martie 2012, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de zid, construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă.

La data de 6 august 2013, de praznicul Schimbării la Față, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat spațiul de slujire de la demisolul noii biserici, unde s-a slujit până în noiembrie 2017.

În prezent, se slujește în lăcașul de cult, unde, începând cu luna august a acestui an, au fost demarate lucrările de pictură interioară, în tehnica frescă.

Potrivit părintelui paroh Bogdan Marian, în parohie se desfășoară numeroase proiecte culturale și educative pentru copii și tineri. Între acestea se numară saptămâna cultural-religioasă, vizionări de film, spectacole de teatru și altele.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole