Hramul Parohiei „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” din Cluj-Napoca

iun. 1, 2022 | Actualitate

În ziua Odovaniei Praznicului Învierii Domnului, miercuri, 1 iunie 2022, zi în care este pomenit și Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, Parohia clujeană „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” și-a sărbătorit hramul în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu această ocazie, de la ora 10:00, Părintele Episcop-vicar Benedict, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela de la demisolul imobilului de pe strada Zăvoiului, nr. 5, amenajată provizoriu pentru slujire până când se va construi biserica parohială.

Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Iustin Tira, consilierul cultural, preotul Cornel Coprean, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Sorin-Neculai Marciuc, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat că Dumnezeu este Cel care pornește în căutarea noastră, pornind de la modelul Sfântului Iustin Martirul și Filosoful.

De asemenea, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, ierarhul i-a felicitat pe toți copiii prezenți și, din partea parohiei, le-a oferit daruri. Totodată, l-a felicitat pe părintele vicar Iustin Tira, precum și pe arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual.

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La final, părintele paroh Sorin Marciuc a mulțumit Preasfinției Sale pentru binecuvântare și pentru prezența la hram.

Tot astăzi, de la ora 16:00, în grădina parohială a avut loc un eveniment de socializare, joacă și informare pentru părinți și copii, intitulat „De 1 iunie, fii vesel și informat! Ediția a II-a, 2022”, organizat în colaborare cu ȘtiriMed. Au avut loc jocuri, ateliere, tombolă cu premii și diverse activități pentru copii, iar părinții au participat la conferințele ȘtiriMed, susținute de specialiști în sănătate și educație.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” a fost înființată în anul 2017, pentru creștinii din noile cartierele clujene Becaș și Borhanci, fiind păstorită de preotul Sorin-Neculai Marciuc. Este singura din Arhiepiscopia Clujului închinată marelui apologet din secolul al II-lea, care, cu prețul vieții, a apărat creștinismul în fața autorităților romane.

În prezent, slujbele se oficiază într-o capelă amenajată provizoriu, la demisolul imobilului de pe strada Zăvoiului, nr. 5, până la construirea bisericii parohiale. Tot aici se păstrează și un fragment din moaștele sfântului ocrotitor.

Lăcașul de cult va fi construit pe strada Antonio Gaudi, nr. 56, piatra de temelie fiind pusă în anul 2017, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole