Hramul Parohiei „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua

nov. 11, 2023 | Actualitate

În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Mina, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

De la ora 10:00, la demisolul lăcașului de cult, Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru-Constantin Ciui, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca – ierom. Paisie Borza, preotul paroh Dumitru Bărbos, preotul slujitor Iliuță Gabriel Popa și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să-L mărturisim pe Hristos cu viața noastră”. Totodată, ierarhul a vorbit despre viața, minunile și exemplul de mărturisire al Sfântului Mare Mucenic Mina, protectorul celor păgubiți.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Mariana Iorga, absolventă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Dumitru Bărbos a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în edificarea bisericii și în activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit un portret cu chipul Înaltpreasfinției Sale, realizat de artistul plastic Mihaela Ilie, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În semn de apreciere și recunoștință, pentru implicarea activă în viața și activitățile parohiei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat doamnelor Bianca Mîrza și Maria Bercan Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, doamnelor Cornelia Abrudan și Monica Pâslaru le-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnilor Lucian Boca și Daniel Țibrea le-a acordat „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți oameni de cultură și numeroși credincioși, în frunte cu domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii parohiale.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost înfiinţată în anul 2008, pentru a deservi credincioșii din cartierul clujean Bună Ziua, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare sporită, atât imobiliară, cât şi demografică.

Piatra de temelie pentru noua biserică parohială a fost pusă în data de 11 noiembrie 2012, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul). La început, credincioșii participau la sfintele slujbe într-o bisericuță din lemn, ce a fost binecuvântată pe 11 noiembrie 2009, iar din anul 2016, din ajunul Crăciunului, slujbele sunt oficiate la demisolul noului lăcaș de cult.

La data de 11 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Părinte Neophytos Kongai, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya, a sfințit icoana Sfântului Mina, realizată pe fațada bisericii, în tehnica mozaic. În prezent, la biserica parohială se execută lucrări de tencuire și placare exterioară, finalizate în proporție de 80%, urmând a fi pregătită schela pentru începerea picturii în tehnica mozaic.

Din anul 2011, parohia desfășoară și un program recreativ-educativ pentru copii și adulți, cu specific religios. Acesta include diverse activități, printre care un atelier de pictură, activități social-caritabile, vizionări de filme și pelerinaje. De asemenea, în cadrul parohiei funcționează și Asociația „Locul lui Mina”, care dinamizează activitățile socio-culturale din cadrul comunității parohiale.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru Bărbos, avându-l alături pe preotul slujitor Iliuță Gabriel Popa.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole