În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Mina, joi, 11 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Neophytos Kongai, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya, în Parohia „Sfântul Mina” din cartierul clujean Bună Ziua, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
De la ora 9:30, Mitropolitul Andrei și Episcopul Neophytos au sfințit icoana Sfântului Mina, recent realizată, în tehnica mozaic, pe fațada bisericii. În continuare, la demisolul lăcașului de cult, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor restrâns de clerici.
Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru-Constantin Ciui, pr. conf. Cristian Sonea, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. John Ngige Njoroge, profesor la Universitatea Metodistă din Kenya, și preotul paroh Dumitru Bărbos.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a explicat credincioșilor că „Sfântul Mare Mucenic Mina ne îndeamnă să fim mărturisitorii lui Hristos, dar și ajutătorii oamenilor”.
„El L-a mărturisit cu viața lui pe Domnul Iisus Hristos. A trăit pe la anul 300, atunci când prigoanele împotriva Bisericii erau ieșite din comun. La începutul carierei sale, acesta a fost ostaș, dar văzând câtă prigoană se face împotriva creștinilor, s-a izolat la munte. Dar în momentul în care împăratul idolatru Dioclețian a organizat o sumedenie de manifestări, în care se aducea jertfă zeilor, s-a coborât din nou din munte și L-a mărturisit pe Domnul Hristos. A fost pedepsit în chip și fel, iar la urmă i s-a tăiat capul. Pe vremea aceea, au fost zece prigoane grozave împotriva creștinilor. În viața lui, pe care o găsim scrisă în sinaxarul zilei, ni se spune că Sfântul Mina și cât a trăit, dar și după ce s-a mutat la Domnul, i-a ajutat foarte mult pe oameni, fiind cunoscut faptul că, în mod special, rugăciunile către Sfântul Mina îi ajută pe oameni să își găsească obiectele pierdute sau pagubele care li s-au făcut”, a spus Mitropolitul Clujului.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de absolvenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Neophytos le-a pus la suflet celor prezenți un scurt cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la hramul bisericii. De asemenea, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru invitație și primirea călduroasă în Eparhia pe care o păstorește.
„Suntem în România de două săptămâni și am săvârșit doua Sfinte Liturghii alături de Mitropolitul Andrei. Vă mulțumesc, Înaltpreasfinția voastră, pentru ceea ce ați însămânțat în inima mea: dragostea, răbdarea și smerenia dumneavoastră, astfel încât din această dragoste ați făcut legătura între România și Africa, iar aceasta este lucrarea Duhului Sfânt”, a spus PS Neophytos.
Părintele paroh Dumitru Bărbos le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, Înaltpreasfințitului Andrei i-a oferit un tablou religios cu reprezentarea icoanei Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”, realizat de artistul plastic Mihaela Ilie, iar Preasfințitului Neophytos i-a dăruit un set de sfinte vase, un chivot și o cădelniță.
În semn de apreciere și respect, pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat domnului inginer Dan Popescu, prim-epitropul parohiei, „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Domnului Gabriel Rusu i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar domnului Simon Pruneanu i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.
Scurt istoric
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost înfiinţată în anul 2008, pentru a deservi credincioșii din cartierul clujean Bună Ziua, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare sporită, atât imobiliară, cât şi demografică.
La data de 11 noiembrie 2012, Înaltreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică parohială. La început, credincioșii participau la sfintele slujbe într-o bisericuță din lemn, ce a fost binecuvântată pe 11 noiembrie 2009, iar din anul 2016, din ajunul Crăciunului, slujbele sunt oficiate la demisolul noului lăcaș de cult. În momentul de față, se execută lucrările de tencuire și placare exterioară.
Din anul 2011, parohia desfășoară și un program recreativ-educativ, cu specific religios, pentru copii. Acesta include diverse activități, printre care un atelier de pictat icoane pe sticlă, activități social-caritabile, vizionări de filme și pelerinaje.
În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dumitru Bărbos, avându-l alături pe preotul coslujitor Iliuță Gabriel Popa.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului