În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din cartierul clujean Gheorgheni și-a sărbătorit hramul și a aniversat 50 de ani de existență și slujire neîntreruptă, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Cu acest prilej, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Ioan Goje, preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, care este și directorul Editurii Renașterea, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Lupta cu păcatul”, dându-l exemplu de „vajnic luptător împotriva păcatului” pe Sfântul Mucenic Dimitrie. Ierarhul a mai subliniat că în această luptă trebuie să ne asociem cu Dumnezeu, pentru că doar așa vom putea birui toate patimile.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Brândușa Morari.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Ioan Goje Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar pe preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, care este și directorul Editurii Renașterea, l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit Diplome de aleasă cinstire.
La rându-i, preotul paroh Ioan Goje a vorbit despre istoricul parohiei și i-a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, medalia aniversară și cartea-album „50 de ani de slujire neîntreruptă la Jertfelnicul Bisericii «Sfântul Mucenic Dumitru» din Gheorgheni”.
Scurt istoric
Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de slujire neîntreruptă în cadrul comunității parohiale din cartierul clujean Gheorgheni. La data de 14 februarie 1971, pe fosta stradă 11 iunie (astăzi Take Ionescu), nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni, a fost inaugurată o capelă pentru nevoile liturgice și pastorale ale credincioșilor ortodocși din zonă.
De-a lungul timpului, capela a suferit modificări și extinderi, respectiv în anii 1975, 1978, 1982 și 1997, în încercarea de a face față participării numeroase a credincioșilor la sfintele slujbe, dar și de a conferi imobilului inițial alura unei biserici. Până în 1989 a fost singurul lăcaș de cult ortodox din cartierul Gheorgheni.
La data de 16 iulie 2011, pe locul fostei capele, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie a noii bisericii, cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie”, la demisolul căreia s-a amenajat un paraclis pus sub ocrotirea Sfântului Ioan Rusul. În 26 octombrie 2016, în ziua hramului, Mitropolitul Andrei a târnosit sfântul lăcaș, care, în prezent, este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă.
Lăcașul de cult deține părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și ale altor sfinți. În fiecare an, cu prilejul hramului, acestea sunt scoase spre închinarea credincioșilor.
Din anul 1991, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ioan Goje, avându-l alături, din anul 2013, pe preotul Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.
Citiți și Comunitate și continuitate. Biserica Sf. Dumitru din cartierul Gheorgheni (1971-2021)