Hramul Parohiei „Sfântul Mucenic Dimitrie” din cartierul clujean Gheorgheni

oct. 26, 2022 | Actualitate

În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, miercuri, 26 octombrie 2022, Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie” din cartierul clujean Gheorgheni și-a sărbătorit hramul și a aniversat 51 de ani de existență și slujire neîntreruptă, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu acest prilej, în biserica parohială, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Goje, preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, care este și directorul Editurii Renașterea, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor prezenți pe tema „Sfântul si voia lui Dumnezeu în primejdii”, vorbind despre viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, cerând-i să mijlocească pentru noi, „ca unul care are îndrăznire către Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Brândușa Morari. La chinonic, un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca au interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict i-a binecuvântat și le-a dăruit iconițe copiilor și tinerilor prezenți, iar pe protopopul Alexandru Constantin Ciui l-a felicitat cu prilejul zilei de naștere.

Apoi, preotul paroh Ioan Goje a mulțumit Episcopului-vicar Benedict pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, medalia aniversară și cartea-album „50 de ani de slujire neîntreruptă la Jertfelnicul Bisericii «Sfântul Mucenic Dumitru» din Gheorgheni”.

Scurt istoric

Anul acesta s-au împlinit 51 de ani de slujire neîntreruptă în cadrul comunității parohiale din cartierul clujean Gheorgheni. La data de 14 februarie 1971, pe fosta stradă 11 iunie (astăzi Take Ionescu), nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni, a fost inaugurată o capelă pentru nevoile liturgice și pastorale ale credincioșilor ortodocși din zonă.

De-a lungul timpului, capela a suferit modificări și extinderi, respectiv în anii 1975, 1978, 1982 și 1997, în încercarea de a face față participării numeroase a credincioșilor la sfintele slujbe, dar și de a conferi imobilului inițial alura unei biserici. Până în 1989 a fost singurul lăcaș de cult ortodox din cartierul Gheorgheni.

La data de 16 iulie 2011, pe locul fostei capele, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie a noii bisericii, cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie”, la demisolul căreia s-a amenajat un paraclis pus sub ocrotirea Sfântului Ioan Rusul. În 26 octombrie 2016, în ziua hramului, Mitropolitul Andrei a târnosit sfântul lăcaș, care, în prezent, este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă.

Lăcașul de cult deține părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, dar și ale altor sfinți. În fiecare an, cu prilejul hramului, acestea sunt scoase spre închinarea credincioșilor.

Din anul 1991, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ioan Goje, avându-l alături, din anul 2013, pe preotul Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole