Întrunirea cercurilor preoțești din Protopopiatul Cluj II

sept. 30, 2017 | Actualitate

Joi, 28 septembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II s-au reunit în cadrul cercurilor preoțești organizate la nivel de protopopiat. Întâlnirile au debutat la ora 10 și s-au desfășurat în trei biserici arondate protopopiatului. Astfel, cercul pastoral I, coordonat de părintele Petrea Horea și-a desfășurat activitatea în Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Ioan Evanghelistul” din cartierul Mănăștur, preoții din cercul pastoral II, coordonat de părintele Gălan Dorel, s-au reunit în Biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul Grigorescu iar cercul pastoral III, coordonat de părintele Ioan Turc, și-a desfășurat activitatea în Biserica parohială cu hramul ,,Înălțarea Domnului”.

În cadrul întâlnirilor preoții și-au îndreptat atenția asupra câtorva teme de mare actualitate pentru misiunea pastorală pe care aceștia o desfășoară în societatea care propune noi provocări pentru credincioșii parohiilor urbane. În acest sens, preoții din cercul misionar I plecând de la realitatea neplăcută prin care trece familia naturală și în general toate valorile tradiționale, au încercat să identifice cauzele acestei stări de fapt. În acest sens, preoții de aici au urmărit o proiecție video pe baza căreia părintele Călin Popovici a prezentat rădăcinile așa-numitului curent  ,,marxism cultural” care încearcă o schimbare a valorilor tradiționale legate de familie și nu numai. În cadrul cercului misionar II, părintele Dorel Gălan, folosindu-se de tehnica modernă, a prezentat o situație statistică a căsătoriei și familiei la nivelul țării noastre și a orașului Cluj-Napoca. Plecând de la situația îngrijorătoare în care se găsește familia creștină zdruncinată de prea multe divorțuri, preoții prezenți au insistat asupra importanței catehezei premaritale pentru tinerii bărbați și femei care vor forma viitoarele familii. Dată fiind neinstruirea viitorilor miri în ceea ce privește viața de familie, cateheza premaritală se impune ca o necesitate imperativă în fiecare parohie, coordonatorul cercului oferind un model concret în acest sens. La cercul misionar III, părintele Adrian Petrescu, cel care se ocupă de pastorația credincioșilor cu deficiențe de auz și vorbire în Cluj-Napoca, a susținut un referat pe tema filantropiei și slujirii sociale. Ceilalți preoți prezenți au oferit la rândul lor exemple concrete de situații dificile întâlnite în pastorație și au încercat împreună să identifice soluții concrete pentru rezolvarea acestora.

Toate cele trei întruniri ca de fiecare dată s-au dovedit a fi benefice pentru participanți și pentru misiunea preoțească pe care preoții din cadrul protopopiatului o desfășoară cu deplină implicare.

Întrunirile cercurilor preoțești din Protopopiatul Cluj II, cel de care aparțin parohiile din Municipiul Cluj-Napoca, au loc trimestrial și se desfășoară sub coordonarea părintelui protopop Alexandru Ciui și a celor trei preoți coordonatori: Petrea Horea, Gălan Dorel și Ioan Turc. Următoarele întâlniri preoțești se vor desfășura în luna decembrie a acestui an.

Ultimele articole