Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat joi seara, 18 martie 2021, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit ultima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Biserica „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Liviu Cozma, preotul coslujitor Rareș Prunean, precum și alți preoți invitați.
Canonul Pocăinței
Încă din prima săptămână a Postului, cultul Bisericii este marcat de citirea, de luni până joi, în patru părți, a Marelui Canon, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Canonul se citește în întregime în săptămâna a cincea din Postul Paștilor, în cadrul deniei de miercuri seara. Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara.
Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.