Mii de credincioși clujeni au participat la Procesiunea de Rusalii, ajunsă la ediția a IX-a

iun. 17, 2019 | Actualitate

Mii de credincioși clujeni au participat duminică, 16 iunie 2019, la Procesiunea de Rusalii, organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul, aflat la cea de-a IX-a ediție, continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Manifestarea a debutat la ora 17:00, în faţa Catedralei Mitropolitane, unde ÎPS Părinte Andrei a săvârşit slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care au luat parte, pe lângă miile de credincioși, peste 120 de preoţi clujeni de la cele 48 de parohii din municipiu, dar și de la cele învecinate Clujului.

De asemenea, au fost prezenți profesori, studenți teologi și elevi seminariști de la cele două instituții de învățământ teologic din oraș, dar și tineri din asociațiile de tineret, mulți îmbrăcați în haine populare.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, precum și de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a adresat un cuvânt de învățătură mulțimii adunate în Piața Avram Iancu, îndemnându-i pe cei prezenți să practice o credință mărturisitoare.

La finalul cuvântului de învățătură, Ierarhul a precizat care este ordinea plecării în procesiune, iar apoi, însoțit de preoți și mulțimea de credincioși au pornit în cântare și rugăciune, pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin faţa Catedralei „Sfântul Mihail”) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor a revenit în faţa Catedralei.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinarele, ripidele, praporii, icoana, urmate de diaconii şi soborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, elevii, studenţii şi credincioşii. Pe parcursul traseului s-a cântat troparul Rusaliilor, s-au facut trei opriri și au fost rostite ectenii speciale.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane, a fost oficiată slujba sfinţirii mici a apei, au fost binecuvântate spicele de grâu şi au fost rostite rugăciuni pentru natură.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat de Părintele Mitropolit Andrei tuturor celor care s-au implicat și anul acesta în organizarea procesiunii, dar mai ales preoților din municipiul Cluj-Napoca, prezenți cu toții la eveniment, reprezentanților Centrului Eparhial, ostenitorilor Catedralei Mitropolitane, agențiilor de presă, autorităților locale și tuturor credincioșilor prezenți.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Andrei a mulțumit și a felicitat, în mod special, Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române, care chiar în această zi a împlinit 11 ani de activitate.

„11 ani în care a transmis, sub moto-ul «Binele de știut», pe plan național și internațional, făcându-le cunoscută oamenilor activitatea Bisericii Ortodoxe Române și, prin urmare, activitatea Mitropoliei noastre.”, a spus Mitropolitul Clujului.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

„Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși din oraş, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii şi asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă și o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii şi manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăţia lui Dumnezeu.”, conform celor afirmate de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al eparhiei.

Mai multe fotografii AICI 

Ultimele articole