Parastas la doi ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul)

oct. 7, 2023 | Actualitate

Sâmbătă seara, 7 octombrie 2023, după slujba Vecerniei, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de clerici, au săvârșit slujba Parastasului la doi ani de la trecerea la cele veșnice a Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș (Someșanul), Episcop emerit și fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în perioada 1998-2019, care a trecut la Domnul în data de 8 octombrie 2021.

Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei a evocat personalitatea blândului și bunului ierarh de vrednică amintire.

„Credem că sufletul Preasfințitului Părintelui nostru Vasile a fost cu noi aici la rugăciune și ne-a atins în zbor […] Cei ce-l iubesc își amintesc cu drag de el, iar noi spunem așa, împreună cu Înțeleptul Solomon, că «sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu». Sufletul lui e în mâna lui Dumnezeu”, a mărturisit Mitropolitul Andrei.

După slujba Parastasului, la mormântul Preasfințitului Părinte Vasile, din cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei, a fost oficiat un trisaghion.

La evenimentul comemorativ au participat numeroși credincioși clujeni, clerici, oameni de cultură, tineri, precum și ucenici și fii duhovnicești de-ai Episcopului Vasile Flueraș.

Scurtă biografie

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în Cluj-Napoca. Din vara anului 1998, în urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, de către un sobor de ierarhi, în frunte cu Patriarhul Teoctist Arăpașu.

Ca ierarh a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară, fiind decorat de președintele României, în februarie 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009, ctitoria de suflet a ierarhului.

În luna septembrie 2014, a suferit un accident vascular cerebral. La finalul anului 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească. După o lungă suferință, a trecut la Domnul în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Mitropolitul Bartolomeu Anania. Biografia detaliată poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Ultimele articole