„Pastorație și filantropie creștin-ortodoxă într-o lume digitalizată”, tema conferinței preoțești de toamnă din Protopopiatul Cluj II

nov. 6, 2020 | Actualitate

În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2020, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-au desfășurat conferințele preoțești de toamnă în cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare, a îndrumărilor bisericești și a regulilor din perioada stării de alertă.

Ultima conferință de toamnă a avut loc vineri, 6 noiembrie, începând cu ora 10:00, la Mănăstirea Florești, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Cluj II. Conferința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așezământului monahal, în prezența chiriarhului locului, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a preoților din municipiul Cluj-Napoca.

Apoi, în sala de ședințe a mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2020, proclamat ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Invitatul special al conferinței, prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Faculății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a susținut o prelegere intitulată „Pastorație și filantropie creștin-ortodoxă într-o lume digitalizată”, vorbindu-le preoților clujeni despre faptul că trebuie să valorifice beneficiile tehnologiei, iar în această perioadă de digitalizare să își adapteze strategiile de misiune și propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu.

„Biserica trebuie să recurgă la un limbaj, la un discurs public adaptat acestor vremuri, adaptat perioadei de digitalizare la care suntem părtași cu toții; să-și adapteze strategiile la care recurge, dar nicidecum să submineze fidelitatea pe care trebuie să o arate prin preoții săi: adevărul de credință, dogmele bisericii și, mai cu seamă, modelul antropologic creștin pe care fundamentează tot mesajul său. Acest lucru nu înseamnă că Biserica trebuie să se transfere definitiv în mediul online, ar fi o mare pierdere, s-ar pierde dimensiunea comuniunii pe care Biserica trebuie să o realizeze cu enoriașii săi, ci doar această adaptare temporară pentru aceste vremi, pentru ca relația cu enoriașii să nu fie întreruptă. Această adaptare la mesajul vremii, la limbajul vremii trebuie să se facă cu un real discernământ digital”, a spus prof. dr. Adrian Opre.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de cei doi ierarhi clujeni, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, în cele 9 protopopiate ale eparhiei, primăvara și toamna, și sunt prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Anul acesta, în contextul pandemiei de Coronavirus, conferințele de primăvară nu au mai avut loc, astfel că tema conferințelor de toamnă a cuprins ambele tematici propuse de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, conferințele din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului au avut loc în următoarele protopopiate: Gherla (19 octombrie), Beclean (20 octombrie), Turda (22 octombrie), Huedin (23 octombrie), Năsăud (30 octombrie), Bistrița (3 noiembrie), Cluj I (4 noiembrie), Dej (5 noiembrie) și Cluj II (6 noiembrie).

Text și foto : Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole