Prima Sfântă Liturghie oficiată în noua Biserică a Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Cluj-Napoca

nov. 8, 2019 | Actualitate

Vineri, 8 noiembrie 2019, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat noua biserică din cartierul clujean Mărăști, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, situată pe strada Barbu Patriciu.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat, în sobor de preoți și diaconi, prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru-Constantin Ciui, preotul prof. univ. dr. Eugen Pentiuc, de la Hellenic College and Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, SUA, parohul bisericii Adrian Mureșan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Lupta spirituală”, vorbindu-le celor prezenți despre lupta dintre bine și rău.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Călin Pop, pe seama Parohiei Visuia, Protopopiatul Beclean.

La finalul slujbei, preotul paroh Adrian Mureșan a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, i-a oferit Ierarhului o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul bisericii.

În semn de apreciere și recunoștință, pentru aportul adus la edificarea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Adrian Mureșan, cu dreptul de a purta crucea pectorală. De asemenea, Comitetul și Consiliul parohial, dar și alți binefăcători, care au ajutat la ridicarea lăcașului, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” a fost înființată în anul 2000, iar construcția lăcașului de cult a început în anul 2005, în prezent fiind pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. Timp de nouăsprezece ani slujbele s-au oficiat într-o bisericuță de lemn, aflată în proximitatea bisericii de zid.

Mai multe fotografii AICI  

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole