Sfințirea casei parohiale din Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din zona clujeană Valea Chintăului

mart. 19, 2023 | Actualitate

În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 19 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din zona clujeană Valea Chintăului, municipiul Cluj-Napoca, cu prilejul sfințirii noii case parohiale.

De la ora 10:00, la demisolul bisericii parohiale, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, starețul Mănăstirii Dealu Mare (jud. Maramureș) – protos. Ioil Nicoară, preotul paroh Ciprian Doru Filip și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire spirituală”, pornind de la versetul scripturistic „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

La momentul rânduit din cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Nicoară, pe seama Parohiei Podeni, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei. La chinonic, interpreta de muzică populară Cosmina Cucură a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Ciprian Doru Filip a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană Răstignirea Domnului.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Ciprian Doru Filip, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Doamna inginer Oana Monica Astaluș-Munteanu a fost distinsă cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar Consiliul Parohial a primit o diplomă de aleasă cinstire. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

După Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba sfeștaniei la noua casă parohială. Imobilul a fost construit în proximitatea bisericii, în perioada 2017-2022. Cu acest prilej, la finalul slujbei de binecuvântare a casei, ierarhul a dăruit doamnei preotese Crina Ioana Filip o icoană cu Maica Domnului.

Scurt istoric

Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Valea Chintăului a fost înființată în anul 2008 pentru a deservi credincioșii din zona Valea Chintăului, ce aparține de municipiul Cluj-Napoca. Zona a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 8 iunie 2009, de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul). Lucrările de construcție au început în anul 2010, iar la data de 3 noiembrie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat spațiul de slujire de la demisolul lăcașului de cult. În prezent, biserica se află în proces de pictare, în tehnica frescă. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de Petru Buta și Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Ciprian Doru Filip.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole