Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

ian. 8, 2023 | Actualitate

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei „Nașterea Domnului” din cartierul clujean Gheorgheni.

În fața bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat de grupul de tineret al parohiei, cu flori, pâine și sare. Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici

Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul paroh Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Valer Bel – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul slujitor Ciprian Taloș (Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca), președintele Asociației Filantropia Ortodoxă – Filiala Bistrița-Năsăud – preotul Marius Pintican, revizorul contabil al Arhiepiscopiei Clujului – Florin Constantin Dobocan, preotul Dumitru Bărbos (Parohia „Sfântul Mina” din Cluj-Napoca) și preotul Cristian Lupșan (Parohia „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Ilva Mare).

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Dorul după Împărăția lui Dumnezeu”, în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea pocăinței pentru a dobândi Împărăția Cerurilor, pornind de la îndemnul Mântuitorului Hristos: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 4, 17).

De asemenea, Mitropolitul Clujului a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii, ci este un lucru serios.

„Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «întoarcerea, cu lacrimi și cu părere de rău, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». Cei ce doresc să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu fac o pocăință sinceră. (…)Vorbindu-ne de Împărăția lui Dumnezeu: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor» (Matei 4, 17), Mântuitorul ne zice astăzi nouă, tuturor, să fim buni și să trăim în atmosfera Împărăției lui Dumnezeu încă de pe pământ”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa prof. Petronela Taloș. La chinonic, corul de copii al parohiei a interpretat cântări religioase specifice perioadei în care ne aflăm.

La finalul slujbei, preotul paroh Cornel Coprean a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântarea adusă la început de an calendaristic. Totodată, din partea comunității parohiale i-a dăruit un epitrahil și un omofor.

De asemenea, toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, mulți asistând la Sfânta Liturghie în fața bisericii.

Scurt istoric

Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, situată pe strada Rășinari, la intersecția cu strada Albac, a luat ființă la data de 16 martie 1990, prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.

Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în luna decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului, de către arhitecții Monica Popa si Marian Munteanu, în toamna anului 1993, a început construcția acesteia. Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea preotului Nicolae Buda.

Între anii 2007-2009, lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi.

Biserica a fost sfințită la data de 5 septembrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Cornel Gheorghe Coprean, care este și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, alături pe preotul Ciprian Taloș.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole