Slujire arhierească în Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Cluj-Napoca

ian. 29, 2023 | Actualitate

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 29 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, la demisolul bisericii parohiale, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, duhovnicul Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca, preotul paroh Călin Popovici, preotul pensionar Matei Popovici și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda femeii cananeence, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Iubirea fără margini a mamei față de copii”,  în cadrul căruia le-a vorbit credincioșilor prezenți despre grija mamelor pentru sănătatea trupească și sufletească a copiilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Dan Andrei Leuștean.

La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastorală desfășurată în cei 57 de ani de slujire sacerdotală, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat părintelui pensionar Matei Popovici, slujitor în cadrul parohiei, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. De asemenea, toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Apoi, preotul paroh Călin Popovici a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 2004, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Construcția bisericii parohiale a început în anul 2011, piatra de temelie fiind pusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Biserica se construiește în stil brâncovenesc, o combinație între Mănăstirea Cozia și Hurezi, iar în perioada următoare urmează a fi ridicate turlele.

Lăcașul de cult este situat în zona Cora din cartierul Mănăștur, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 43, paroh fiind preotul Călin Popovici, avându-l alături pe preotul pensionar Matei Popovici, tatăl dânsului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole