Slujire arhierească la Biserica „Sf. Ap. Toma” din Cluj-Napoca și spectacol folcloric caritabil

feb. 12, 2023 | Actualitate

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 12 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul clujean Mărăști.

De la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, preoții parohiei Dănuț Goga și Marius Goga și preotul Ioan Fechete (Parohia Căianu Mare).

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Perioada Triodului este perioada pocăinței”, în cadrul căruia a afirmat că „fiul risipitor este model absolut de pocăință”. Totodată, ierarhul a vorbit despre patima invidiei, făcând referire la fratele cel mare din pilda Întoarcerii Fiului risipitor.

La finalul slujbei, ÎPS Părinte Andrei a îndemnat la ajutorarea aproapelui și le-a sugerat clujenilor să contribuie la colecta ce se realizează pentru sprijinirea victimelor cutremurului din Siria și Turcia. Campania umanitară este deschisă în perioada 12 februarie – 4 martie 2023, fiind inițiată și organizată la nivelul Patriarhiei Române. Pe lângă transferurile care se pot face în conturile comunicate de Patriarhia Română, cei care vor să doneze cash o pot face la unitățile de cult din cuprinsul Eparhiei Clujului.

Apoi, preotul paroh Marius Goga a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

La slujbă au fost prezente oficialități civile, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși clujeni.

Spectacol caritabil

În aceeași zi, Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca, alături de alți parteneri, a organizat un spectacol folcloric caritabil pentru susținerea construirii Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, care va asista, în mod gratuit, pacienții minori cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.

Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din municipiu, de la ora 19:30, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul. Pe scenă au urcat Nicolae Furdui Iancu, Ramona Vița, Mirela Mănescu și Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca.

Construirea unui viitor centru de îngrijiri paliative pediatrice

În toamna anului trecut, la data de 13 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice va fi construit în localitatea Sânnicoară, pe strada Triajului, pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.

Centrul se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Suferința este o realitatea care ne mișcă, sub orice formă s-ar derula în fața noastră, însă, mai ales, atunci când este vorba de copii. De aceea, prin acest centru, ne dorim să întindem o mână de ajutor copiilor care suferă de boli cronice progresive și familiilor acestora și să îmbunătățim calitatea vieții lor, în forma ei cotidiană, căci «viața este pe zile și fiecare zi are o poveste». Și credem că, ÎMPREUNĂ, vom reuși acest lucru”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

La slujba punerii pietrei de temelie, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, pr. dr. Bogdan Chiorean, a vorbit despre inițiativa și necesitatea construirii unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, mărturisind că în cei 10 ani de la deschiderea centrului au fost multe solicitări de internări pentru copii, dar care nu au putut fi realizate.

„Deși n-avem încă o estimare exactă a costurilor, suntem conștienți de faptul că e deosebit de dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră – a tuturor – se va transforma-n cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus pr. dr. Bogdan Chiorean.

Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect, conturile destinate construirii noului Centru sunt:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 euro donați lunar pentru construirea acestui spital.

Scurt istoric al parohiei

Parohia clujeană „Sfântul Apostol Toma” a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a lăcașului de cult, prin jertfa și osteneala preotului paroh Dănuț Goga. Acestea au fost finalizate în anul 2005, iar în septembrie 2006, lăcașul a fost sfinţit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Biserica, situată pe Calea Dorobanților, a fost construită în formă de cruce și are o singură turlă. Un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare, care îi reprezintă pe cei doisprezece Apostoli.

Începând cu anul 2017 au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pentru activități cu tinerii, lăcașul fiind resfințit la data de 22 aprilie 2018, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei.

Comunitatea parohială este păstorită de preoții Dănuț Goga și Marius Goga.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole