Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

oct. 1, 2023 | Actualitate

În Duminica a 19-a după Rusalii, 1 octombrie 2023, zi în care este prăznuit și Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Omoforul milei”, în cadrul căruia a vorbit despre buna îndrăznire a Maicii Domnului în rugăciune. De asemenea, ierarhul a arătat cum să devenim casnici ai lui Dumnezeu.

„Suntem chemați și noi astăzi să facem așa cum face Dumnezeu, adică să fim milostivi. Să-i iertăm pe cei care ne fac răul, să împrumutăm celor care nu ne vor mai da înapoi și să facem binele celor care ne fac răul și celor de la care nu vom mai primi bine înapoi. Este forma de milostivire arătată în Evanghelie. Așadar, suntem chemați să facem cum face Dumnezeu și în sensul acesta ne vom asemăna Maicii Domnului, având bună îndrăznire înaintea lui Dumnezeu. În felul acesta intrăm în rudenie cu Dumnezeu. În momentul în care încercăm să iubim și să ne arătăm această dragoste sub chipul milostivirii față de ceilalți, intrăm în ceea ce înseamnă casnicii lui Dumnezeu, în ceea ce înseamnă familialii lui Dumnezeu, în ceea ce înseamnă să locuim în casa lui Dumnezeu, iar cei care locuiesc în casa lui Dumnezeu au bună îndrăznire față de El”, a conchis Preasfinția Sa.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Sergiu-Constantin Macra. Acesta urmează a fi hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii. În cadrul Liturghiei, Episcopul-vicar s-a rugat și pentru studenții care luni, 2 octombrie, vor începe un nou an universitar.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Ultimele articole