Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, își va sărbătorii marți, 15 august, hramul.
Pe durata întregului Post al Adormirii Maicii Domnului, în fiecare seară, s-a cântat Paraclisul Maicii Domnului, după care, cei prezenți au ascultat cuvintele de învățătură rostite de invitații speciali.
Astfel, vineri 4 august 2023, în mijlocul credincioșilor din mănăștur s-a aflat Pr. dr. Cătălin Varga, realizator de emisiuni la Radio Renașterea, care a prezentat noua sa carte „Graphe Theopneustos: Studii biblice și filologice”.
Duminică, 6 august, de Praznicul Schimbării la Față a Domnului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Simeon Pintea, ecleziarhul Catedralei Miropolitane „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
În seara zilei de miercuri, 9 august, la Slujba Paraclisului Maicii Domnului a fost prezent Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care a rostit și cuvântul de învățătură. La final, grupul de copii din parohie au susținut un concert de pricesne închinate Maicii Domnului.
Tot copiii parohiei au dat răspunsurile la slujba Paraclisului Maicii Domnului din seara de joi, 10 august.
Vineri, 11 august, de la ora 18.00 au fost oficiate Slujba Paraclisului Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 21.00, Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie, în sobor de preoți condus de Protosinghelul Natanael Zamfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Duminică, 13 august 2023, în mijlocul credincioșilor va poposi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie și va rosti și un cuvânt de învățătură.
Luni, 14 august 2023, începând cu ora 18.00, Vecernia Mare cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului și Prohodul Maicii Domnului vor fi oficiate de preoții parohiei în frunte cu Pr. Dan Hognogi, Protopopul de Cluj I. La final, se va ieși în procesiune în jurul Bisericii cu Icoana Maicii Domnului.
Zilele hramului se vor încheia marți, 15 august 2023, cu Sfânta Liturghie oficiată, de la ora 09.30, de Arhimandritul Andrei Coroian, vicarul administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Istoricul Parohiei din Mănăștur
Satul Mănăştur este atestat documentar în secolul al XIII-lea, dar sunt dovezi care sugerează rădăcini mult mai adânci în istorie. Din scrisoarea adresată regelui Sigismund în anul 1656, reiese că în Mănăştur exista o biserică bine organizată, un preot pentru românii ortodocși și o casă parohială. Confirmarea o face inscripţia de pe o piatră funerară: „Aici zace Aneta Bodea, fiica preotului, 1721”. Importanţa acesteia rezidă în informaţia că tatăl Anetei Bodea a fost primul preot cunoscut care a slujit aici.
La sfârşitul secolului al XVII-lea, negustorii macedo-români Pavel din Macedonia şi ginerele său, Gheorghe Cristofor Literatul, zidesc o mănăstire în preajma Clujului, în satul Mănăştur.
Numărându-se între cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948, preotul Emil Mureşan este cel care, între 1950-1961, construiește actuala biserică cu contribuţia financiară a mănăşturenilor. Biserica a fost sfinţită la 1 octombrie 1961 de către episcopul Teofil Herineanu.
În 2012 este inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnică „fresco” sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.
Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc.
Cele trei clopote ale Bisericii au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dănuţ Liviu Hognogi, sprijinit în slujire de pr. Vasile Roman și pr. prof. dr. Dorin Ielciu.
În anul 2021 pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la sfințire, timp de două săptămâni Parohia a organizat o serie de evenimente cultural-religioase, sub sub egida „Cult și Cultură”. Astfel, au avut loc seri de rugăciune, activități dedicate tinerilor, concerte de muzică religioasă, lansări de carte și film, precum și conferințe susținute de duhovnici, academicieni și profesori universitari, în frunte cu președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop. Totul a culminat în ziua de 26 septembrie când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au oficiat slujba de resfințirie a bisericii parohiale.